Koldinghus

DANSK - HISTORISKE NOVELLER

Lær at skrive historiske noveller.

Historien er et oplagt sted, hvis man skal finde inspiration til at skrive stile eller noveller i dansk. Talrige danske og udenlandske forfattere har beskrevet historiske personer og begivenheder. Den danske forfatter Johannes V. Jensens roman om Christian II og hans tid, ”Kongens fald”, er således blevet kåret som den mest betydningsfulde roman i det 20. århundrede!

Et samarbejde mellem dansk og historie er efter vores mening oplagt. Historielæreren kan tage sig af det rent historiske, og selve novelleskrivningen kan foretages af dansklæreren. Alle de nedenstående forslag er med succes blevet afprøvet i undervisningen på Sdr. Vang Skole – det er i øvrigt vores helt klare indtryk ud fra elevernes besvarelser, at de alle er gode emner, og mange har brugt store kræfter på at skrive en så god opgave som muligt.

Den mest brugte arbejdsmetode over for eleverne har været et kort oplæg fra læreren. Derefter har der været en brainstorm på klassen styret af læreren: ”Hvad tror I, der skete/sker?”, ”Kunne det være en mulighed at….?” Man kan eventuelt, hvis eleverne er ubekendte med det at skrive noveller selv, introducere dem for ”beretter-modellen”, som enhver (næsten da) god fortælling er bygget op omkring. Oplysninger om beretter-modellen findes let på internettet.

Herefter har eleverne fået henvisning til, hvor de kunne finde historisk materiale, så deres noveller kunne blive så realistiske som muligt. Ud for hvert emne har vi skrevet forslag til kilder. Vi har holdt os til tre værker, der står på næsten alle skolebiblioteker, nemlig Politikens Danmarkshistorie, ”Ind i historien” bind 1-3 og Sven Skovmands ”Historie” bind 1-4, der er blevet afløst som taskebog de fleste steder, men nok findes endnu på biblioteket.

Skoletjenesten hjælper gerne med besvarelse af spørgsmål fra lærere og elever!

Tlf. 79 30 10 95

E-mail: km@koldinghus.dk

​RENSDYRJÆGERNE

Vi er i Danmark, kort efter at isen har trukket sig tilbage. Vi følger en flok rensdyrjægere i nærheden af det nuværende Kolding. Jagten har hidtil slået fejl, og sulten begynder at nærme sig. Fortæl historien. Den kan f.eks. begynde sådan her:

"Uden for teltet rasede snestormen. Gewn, stammens leder, var alvorlig: ”Hvem melder sig frivilligt. Vi er nødt til at få nedlagt noget vildt nu, ellers er vi fortabte.” To mænd rakte hånden op…”

Litteratur: Historie 1, s. 6-10

BRANDEN I HODDE

Tæt ved Varde lå jernalderlandsbyen Hodde. Arkæologerne har fundet spor af den, da den nedbrændte fuldstændigt omkring år 0. Fortæl den spændende historie om den forfærdelige dag, da Hodde blev lagt øde.

Litteratur: Historie 1, s. 40-43

ANGREBET PÅ LINDISFARNE

År 793 fandt et af de første vikingetogter sted, rettet mod klosteret på øen Lindisfarne ved Nordvestenglands kyst. Vikingerne røvede, myrdede og bortførte efter forgodtbefindende. En af de overlevende munke sendte efter angrebet et brev til klostrets abbed med de sørgelige nyheder:

"KÆRESTE ABBED

Der er hændt os arme munke på Lindisfare en umenneskelig ulykke. Tidligt om morgenen gik jeg og et par munke ned til stranden for at hilse nogle fremmede velkommen, da..."

Litteratur: Historie 1, s. 44-53 og Politikens Danmarkshistorie bind 2, s. 111-115

DRENGEN/PIGEN FRA VONSILD (ELLER HARTE ELLER AGTRUP…)

Bondedrengen/pigen er med sine forældre på den årlige markedstur til Kolding. Under besøget går drengen/pigen ned til Riberdyb. Her ligger der en tungt lastet hansakogge, der skal til Skanør. Vores ven går om bord… og pludselig letter skibet anker. Skibet når efter et par dage til Skanør, hvor vores ven går i land. Her oplever han/hun det levende Skanørmarked. Ved et tilfælde hører vores ven, at et par skumle forbrydere planlægger et mord på kong Valdemar Atterdag, der netop opholder sig på Skanør Slot. Han må advares, inden det er for sent…!

Litteratur: Ind i Historien bind 2, s. 90-98, Historie bind 1, s. 90-98 og Politikens Danmarkshistorie bind 4, s. 189-201. Derudover har forfatteren Robert Fisker skrevet børnebogen ”Mikkel Ravn i Skanør”, som står på ethvert skolebibliotek. Den kan måske tjene til inspiration.​

RIGBORGS HISTORIE

Under Chr. IV gør den unge Rigborg Brockenhuus fra Egeskov Slot hoftjeneste. Selv om det er forbundet med dødsstraf ifølge Fr. II's hofret, forelsker hun sig i adelsmanden Frederik Rosenkrands. De bliver kærester – og Rigborg gravid. Frederik bliver landsforvist og Rigborg idømt ”levende indemuring” som straf. Fortæl den autentiske historie.

Litteratur: En beskrivelse af hendes liv findes flere steder på internettet. Brug søgemaskinen google.dk, og brug Rigborg Brockenhuus som søgeord.

KØBENHAVNS BRAND

I 1728 udbryder der brand i København, og en stor del lægges i aske. Tjenestepigen Maren Poulsdatter har fortalt om de frygtelige dage, hvor ilden åd det halve København (næsten).

Litteratur: Ind i historien bind 2, s. 106-111 og Politikens Danmarkshistorie bind 9, s. 158-161

TUREN MED ”KONGEN AF ASANTHE”

I 1790 afsejler det danske skib fra Københavns red med kurs mod Guldkysten efter slaver, der skal til De vestindiske Øer. Skibsdrengen Per fortæller om sin rejse, der varede næsten et halvt år.

Se eksempel på elevstil skrevet af Laila Tinneberg, 7.a. Sdr. Vang Skole

Litteratur: Ind i historien bind 2, s. 111-119

REJSEN MED COLUMBUS

Pigen Isabella beslutter sig for at tage med Columbus på hans rejse til Indien. Uden at han ved det, sniger hun sig om bord på ”Santa Maria”. Først efter tre dagsrejser giver hun sig til kende. Da er det for sent af vende om, og hun får lov til at følge med til det nye land. Fortæl om hendes oplevelser om bord, og da de ankommer til ”Indien”.

Litteratur: Ind i historien bind 2, s. 33-35

TILBAGETOGET FRA DANNEVIRKE

Menig soldat nr. 286 Georg Gryntner fra 6. regiment deltager i det frygtelige tilbagetog i februar 1864 fra Dannevirke til Dybbøl. Han skriver om sine oplevelser fra marchen i et langt brev hjem. Georg Gryntner er i øvrigt en virkelig person. Han boede i Agtrup som arbejdsmand, deltog i krigen og døde i 1916. Han ligger begravet i Sdr. Bjert.

Litteratur: Ind i historien bind 3, s. 3-7 og Historie bind 3, s. 70-77. Oplysninger om hans krigsdeltagelse findes her.

TUREN TIL HOLSTEN

I 1789 får den 11-årige Peder Christenssøn fra Holstebro-egnen besked på af sin far, at han skal drive fire stude ned gennem Jylland til Holsten, hvor de skal sælges. Det er hans første tur alene. Fortæl den spændende historie om turen, der blandt andet fører ham gennem Kolding.

HØSTFESTEN

”Hun kiggede sig i spejlet. Man kunne ikke se noget. Hun havde sørget for at snøre sig godt ind. Ingen måtte kende hendes hemmelighed. Hun vidste, sladderen ville gå i hele landsbyen, hvis det kom frem…”

Den 17-årige tjenestepige havde været til høstfest i landsbyen, hvor man samtidig fejrede opførelsen af det nye mejeri. Her mødte hun en karl fra nabolandsbyen. Det blev hendes livs fejltagelse.

Litteratur: Ind i historien bind 3, s. 8-10 og Historie bind 3, s. 96-100

koldinghus
Klokketårnet på Koldinghus
Foto Koldinghus © Koldinghus

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Kun for skoler i Kolding Kommune.

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Dansk - Fortolkning, Dansk - Kommunikation, Dansk - Læsning
Fag:
Dansk
Læringsmål:
Under opdatering, ring for yderlig oplysning.