Koldinghus

DET GAMLE BORGERHUS

Aktivitetsdag i og omkring Koldings ældste hus.

Indtil midten af 1800-tallet var Kolding kendt – og berygtet – viden om for sine snævre, brostensbelagte gader med gamle bindingsværkshuse, som ofte havde flere hundrede år på bagen.

Da byen for alvor begyndte at vokse i den sidste del af 1800-tallet, og velstanden med, var det slut med den gammeldags bymidte. Bindingsværkshusene blev rask væk revet ned og erstattet af et moderne murstensbyggeri. De, der ikke havde råd til at bygge nyt, måtte nøjes med at kalke bindingsværket over. Der var dog kun få bindingsværkshuse, der overlevede byggefeberen.

Bindingsværkshuset, Helligkorsgade 18, var et af dem. Bygget i 1589 er det det ældst bevarede hus i Kolding og har over 400 års historie på bagen. Huset er således bygget på et tidspunkt, da Christian 4. kun var 12 år gammel. Det har oplevet svenskekrigene i 1600-tallet, set Koldinghus brænde i 1808 og oplevet Koldings bombardement i 1849, for bare at nævne nogle få ting.

Historien om huset vil vi gerne fortælle. Hvorfor ser det sådan ud, hvem har boet der, og hvorfor blev det ikke revet ned? Hvis der er tid, kan vi tage på en mindre rundtur for at se og høre om de andre bindingsværkshuse, der er bevaret i Koldings bymidte.

Har vi tid og lyst, og er vejret til det, kan vi sætte os ned og male det smukke gamle hus. Museumslæreren hjælper gerne. Han er nemlig også uddannet billedkunstlærer og havde et maleri af huset med til sin lærereksamen. Er man mere til klippe-, klistre-, lime-aktiviteter, har vi på Koldinghus en skolestue, hvor vi kan bygge en model af huset i karton. Modellen får man selvfølgelig med sig hjem.

Arbejdet med huset kan også kombineres med en byvandring, hvor vi går gennem Koldings gader i sporet på kong Christian 4., der jo ofte boede på Koldinghus.

Helligkorsgade
Huset på Helligkorsgade blev købt i 1915 af en gruppe koldingborgere, der ville være sikre på, at det blev bevaret for eftertiden. Huset blev senere foræret til Kolding Kommune, der i mange år benyttede det som turistbureau.
Foto

Kolding Stadsarkiv

©

Kolding Stadsarkiv

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3 timer
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Kun for skoler i Kolding Kommune.

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6., 7.
Kompetenceområde:
Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
Under opdatering, ring for yderlig oplysning.