Vikingemuseet Fyrkat - Nordjyske Museer

HVAD VED VI EGENTLIG OM VIKINGERNE – OG HVOR VED VI DET FRA?

En times undervisning om vikingetiden med en arkæologisk vinkel på kildemateriale og fortolkninger. Undervisningen foregår i langhuset omkring bålet og inddrager rekonstruktioner af arkæologiske fund.

Indholdet af besøget aftales på forhånd med læreren og tager udgangspunkt i elevernes niveau. Aktiviteten kan også tilpasses andre klassetrin samt ungdomsuddannelserne, og har I særlige ønsker til, hvad der skal fortælles om, forsøger vi at imødekomme det.

Elever og lærere modtages ved indgangen til Vikingegården af en viking, som først fortæller lidt om Ringborgen, som kan ses 1 km længere ude af vejen. Derefter fortælles kort om Vikingegårdens rekonstruerede huse, og gruppen fortsætter op i langhuset. Her bænkes klassen omkring bålet, og der fremvises kopier af forskellige fund, mens der fortælles om rekonstruktioner, kronologi, periodeinddeling, arkæologiske tolkninger, livsvilkår, subsistensøkonomi, klædedragt og livsvilkår. Der afses tid til, at eleverne kan stille spørgsmål og få svar på det, de reflekterer over. Til sidst får alle mulighed for at rulle deres eget lille fladbrød ud og bage det på pander over bålet. Dejen er rekonstrueret ud fra et brød fundet i en grav og andre arkæologiske fund. Bagefter kan klassen fortsætte op i besøgscenteret, hvor der er mulighed for at se en lille udstilling og prøve rekonstrueret vikingetøj, ringbrynje og hjelm. I kan også gå en runde og se på de andre huse, besøge museumsbutikken og spise madpakker på den mytologiske legeplads, hvor vi har borde og bænke. Og endelig kan I fortsætte ud på ringborgen.

Vikingegård anno 980. Se bort fra Dannebrogsflaget, der først kom i spil år 1219

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
50 min.
Pris:
600 kr.
Yderligere priser:
1-10 pers. 600 kr., efterfølgende 25kr./pers. Der betales både for børn og voksne.
Max deltagere:
50 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
Eleven får en generel indføring i aktuel viden om vikingetiden ud fra de arkæologiske fund.

Eleven hører om tolkningsmuligheder af de arkæologiske fund og om periodeinddelingen af forhistorien.

Eleven lærer om livsvilkår i vikingetiden.