Vikingemuseet Fyrkat - Nordjyske Museer

På lejrskole i vikingetiden

Klassen rejser på lejrskoletur til vikingetiden. Her skal I overnatte på langhusets sovebænke, tilberede jeres egen mad over bål, spise med træskeer af lerskåle og træbrikker og føle vikingelivet på egen krop.

Indholdet af besøget aftales på forhånd med læreren og tager udgangspunkt i elevernes niveau. Aktiviteten kan også tilpasses andre klassetrin, og har I særlige ønsker til aktiviteter, forsøger vi at imødekomme det. Vi forventer, at lærerne deltager i aktiviteterne og understøtter eleverne gennem aktiv deltagelse.

I skal selv medbringe liggeunderlag og soveposer. Vi har service, gryder, viskestykker, rengøringsmidler og førstehjælpskasse, og I får adgang til køleskab, varmt vand og moderne toilet under hele opholdet. Vikingerne er sammen med jer i åbningstiden, men I er alene herude om aftenen og natten. Næste morgen skal I rengøre langhus og lejrskolerum/toilet inden åbningstiden kl. 10.

Ved ankomsten tager en viking imod jer ved indgangen til vikingegården. I sætter bagagen ind i langhusets stald, hvor den skal blive i museets åbningstid, og går videre ind i langhuset, hvor I får en kort introduktion og en gennemgang af de regler, der knytter sig til brugen af vikingehuse og åben ild. Dagens program gennemgås, og så går madlavningen i gang. Det tager det meste af en dag at lave mad til en klasse. Klassen opdeles i mindre grupper, som hver står for en del af måltidet. Til frokosten skal der koges æg og pølser, fremstilles smør og kærnemælksost, og der skal gruttes mel, laves dej og bages fladbrød. Måltidet indtages samlet omkring bålet, og bagefter skal der vaskes op. Derefter bliver det tid til at forberede aftensmaden og koge grøden til næste morgen, så den blot skal opvarmes og tilsættes mælk. Aftensmåltidet består af en kogeret med kød, korn, grøntsager og indsamlede urter samt en dessert med bl.a. tykmælk, frugt og bær. I får saftevand til maden, urter til at koge aften- og morgente af og et stykke frugt i løbet af eftermiddagen. Undervejs vil vikingerne fortælle om vikingetidens råvarer, om tro/overtro i forbindelse med måltider og om, hvor vi ved det fra (kilder).

I får madopskrifterne med hjem.

I skal arbejde både ude og inde ved bål, så husk praktisk påklædning.

Opholdet kan suppleres med et besøg i et af vores vikingeværksteder, hvor eleverne selv fremstiller en lille ting, f.eks. støber en tinamulet eller filter en bold af fåreuld. I kan vælge at forlænge besøget med endnu et døgn, hvor I selv står for madindkøb og aktivitet, eller I kan udskyde hjemrejsen og nå en aktivitet mere næste formiddag, f.eks. kamp i vikingetiden, bueskydning eller vikingelege.

Lejrskolen bor på vikingegården
Lejrskolen bor på vikingegården.
Foto

Jakob Ljørring Pedersen

©

Vikingemuseet Fyrkat

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 dag
Pris:
3750 kr.
Yderligere priser:
Bemærk at ovenstående pris er for 10 deltagere. Ophold, brug af faciliteter: 175 kr. pr. person. Madlavning med instruktion: 200kr/person. Min. 10 personer.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kronologi og sammenhæng, Madkundskab - Måltid og madkultur
Fag:
Kristendomskundskab, Madkundskab
Læringsmål:
Eleven oplever vigtigheden af at samarbejde og finder ud af, at madlavning tager lang tid.

Eleven får kendskab til vikingetidens tilgængelige madvarer.

Eleven lærer gennem selv at udføre forskellige praktiske opgaver og ser og hører om fortolkninger af vikingetiden.