Udstilling: STEPPING OUT: FEMALE IDENTITIES IN CHINESE CONTEMPORARY ART
STEPPING OUT: FEMALE IDENTITIES IN CHINESE CONTEMPORARY ART
Kunstforeningen GL STRAND
2. december 2022 – 12. marts 2023
Udstillingens omkring 80 værker er skabt i perioden fra slutningen af 1980'erne og frem til i dag, som er en periode, hvor Kina oplever enorme økonomiske, kulturelle og sociale omvæltninger. Kunstnernes værker enten dokumenterer, fortolker eller undersøger de personlige og samfundsmæssige udfordringer i det moderne Kina i dag og sætter især kønnenes stilling i Kina – historisk og nu – til diskussion.
Værkerne tæller en bred vifte af medier som fotografi, video, animationsvideo, performance-dokumentation, skulptur, installation og maleri og favner dermed bredden inden for samtidskunstens mange medier og genrer.
UDSTILLINGENS TEMAER
Udstillingen introducerer de 26 kunstneres individuelle praksisser. Deres værker er valgt ud fra fem overordnede temaer, som beskriver de mest udbredte tendenser på Kinas samtidskunstscene: Kinas samfund og historie; den politiske protest og kritik; kroppen som medie og materiale; kvinders roller og identitet; avataren som kritisk stedfortræderfigur.
Kinas ekstremt hurtige økonomiske opsving i nyere tid, som har skabt store sociale uligheder mellem nyrige eliter og millioner af migrantarbejdere, danner afsæt for flere værker. Forholdet mellem generationerne, der levede under Kulturrevolutionen, og de yngre frihedssøgende generationer er et andet tema, ligesom kunstnerne på forskellig vis udforsker de komplekse modsætninger, der gennemsyrer Kinas historie og nyere tid, og som kommer til udtryk i forholdene mellem køn, generationer, samfund/familie og individualitet samt tradition og modernitet.
Kunstnerens egen krop er et omdrejningspunkt i flere værker, der handler om kvinders begrænsede rettigheder og ret til at definere sig som kvinde i et samfund, der er domineret af patriarkalske værdier. Gennemgående har alle kunstnerne fokus på kvinders eksistens, roller og identitet – både generelt set og specifikt anskuet fra de kvindelige kunstneres erfaringsrum. Kroppen er for flere af udstillingens kunstnere både det primære motiv, udtryksmiddel og tema. Det kommer i særlig grad til udtryk i den store udbredelse af performancekunst, som i Kina har rødder i traditionen med kinesisk gadeteater.
Nyere teknologis muligheder og visuelle kultur er et andet tema, som kommer til udtryk gennem animationsfilm og avataren som figur, hvis stedfortrædende alter ego-karakter er en vej for kunstnerne til at udtrykke sig politisk og kritisk uden at blive underlagt Kinas strenge censur.
Endelig lægger udstillingen op til at se på Kinas nyere tids udvikling i relation til omverdenen. Blandt andet berører værkerne en række forbindelser mellem Kina og Europa – historiske og politiske – og giver mulighed for at diskutere de seneste tre årtiers kinesiske samfundsudvikling i en global kontekst, der rækker ud over det specifikt lokale og nationale.
KUNSTNERE I UDSTILLINGEN: Wen Hui, Lin Tianmiao, Xiao Lu, Yin Xiuzhen, He Chengyao, Yu Hong, Xing Danwen, Xiang Jing, Cui Xiuwen, Bu Hua, Tao Aimin, Peng Wei, Chen Qiulin, Li Xinmo, Cao Fei, Sun Shaokun, Ma Qiusha, Hu Yinping, Geng Xue, Fan Xi, Liu Xi, Luo Yang, Cao Yu, Chen Zhe, Tong Wenmin, Liang Xiu.
UDSTILLINGSPERIODE: 2. december 2022 – 12. marts 2023
BESTIL EN OMVISNING I UDSTILLINGEN
Der kan bestilles omvisninger og undervisningsforløb mandag til fredag kl. 9.30-17.00.
Omvisningens varighed: 45-50 minutter / 75 minutter
Pris: 45/50 minutter: 650 kr. (dansk) / 800 kr. (fremmedsprog), 75 minutter: 750 kr. (dansk) / 900 kr. (fremmedsprog)
Max deltagere: 30 personer
Spørgsmål til omvisningsforløb – kontakt: Signe Mellergaard Larsen / 33 36 02 60 / info@glstrand.dk
Målgruppe: Grundskole og ungdomsuddannelser
Klassetrin: Udskolingen og ungdomsuddannelser
Fag: Billedkunst, Dansk, Kinesisk, Historie og Samfundsfag
