Om arrangementet

Dato
Sted
Holbæk Museum, Klosterstræde 18, 4300 Holbæk
Type
Temadage
Målgruppe
Undervisere i eksterne læringsmiljøer
Pris
Gratis, men der opkræves gebyr ved udeblivelse
Copied!

Genstande og materialitet i undervisningen

Genstande er en forudsætning for museernes eksistens; det er dem, vi samler ind og laver udstillinger om og med. De kan være ægte, kopier, rekonstruerede eller uægte; nogle står frit fremme, mens andre ikke må røres ved. På temadagen undersøger vi, hvorfor og hvordan vi bruger genstande og deres materialitet i undervisningen på museerne?
Dato
Sted
Holbæk Museum, Klosterstræde 18, 4300 Holbæk
Type
Temadage
Målgruppe
Undervisere i eksterne læringsmiljøer
Pris
Gratis, men der opkræves gebyr ved udeblivelse
Copied!
Børn med dyreskellet foto: Zoologisk museum

På temadagen dykker vi ned i arbejdet med genstande i undervisningen belyst ud fra en naturfaglig, kunstpædagogisk og kulturhistorisk vinkel. Gennem oplæg fra Københavns Museum, Museum Sønderjylland og Museum Vestsjælland får vi indblik i tre forskellige faglige metoder og afprøver eksempler fra undervisningen med genstande. Sammen skal vi diskutere de forskellige fagligheders forhold til genstande og se, om vi kan “låne” af hinandens fagligheder i forhold til arbejdet med genstande i undervisningen.

 

Program: 

Hent printvenligt program i pdf her

Kl. 9.30-10
Ankomst med kaffe/the, brød

Kl. 10-10.15
Velkomst ved MiD og Skoletjenesten

Kl. 10.15-11.15
Oplæg med workshop: 
Brug af genstande i undervisning om arkæobotanik på Københavns Museum 
V. Marie Søborg Andersson, undervisningsmedarbejder på Københavns Museum
Marie Søborg Andersson vil beskrive, hvordan de arbejder med og bruger genstande i en naturvidenskabelig praksis, når de arbejder med humanosteologi og arkæobotanik på Københavns Museum.
Gennem en arkæobotanisk øvelse vil Marie vise, hvordan de i undervisningen undersøger, sammenligner, vurderer og artsbestemmer frø fra arkæologiske udgravninger.

Kl. 11.15-12.15
Oplæg: Malerier er mere end flade motiver
V. Sally Schlosser Schmidt, museumsinspektør på Museum Sønderjylland
Hvornår har du sidst kigget på bagsiden af et maleri? Ligesom med alle andre museumsgenstande, så gælder reglen ’nok se – ikke røre’ for kunstgenstande. Derfor må eleverne som regel betragte dem på behørig afstand. Særligt for malerier og billeder betyder det, at værket let reduceres til alene at være et fladt motiv. I oplægget vil der være fokus på kunstens materialitet som fysisk genstand og på, hvordan et materielt blik kan skærpe vores opmærksomhed og forståelse for denne genstandstype. Oplægget tager udgangspunkt i Sally Schlosser Schmidts tidligere arbejde med guldalderkunst, og der indgår eksempler fra formidlingen i den aktuelle udstilling om Franciska Clausen.

Kl. 12.15-13
Frokost

Kl. 13-14
Oplæg med workshop: Hvordan kan genstande bruges i undervisningen på et kulturhistorisk museum?
V. Marlene Kramm, undervisnings- og udviklingsansvarlig på Museum Vestsjælland
Marlene Kramm vil fortælle om, hvordan de i undervisningen på Museum Vestsjælland bruger genstande på de kulturhistoriske museer. Gennem forskellige praktiske øvelser vil vi få indblik i, hvordan genstandene kan bruges til at understøtte en undersøgende , sanselig og problematiserende tilgang til historie.
Efter hver øvelse vil der være tid til refleksion.

Kl. 14-15
Samskabende workshop: Hvordan kan vi bruge genstande i undervisningen på tværs af de tre fagligheder? Kan vi blive inspireret af hinandens metoder og tilgange i brug af genstande i undervisningen?
Der serveres kaffe og kage undervejs.

Temadagen afholdes i samarbejde med MiD – Museumsformidlere i Danmark.

Spørgsmål til indhold og tilmelding

Marie Broen Jensen Skoletjenesten

Marie Broen

National koordinator
Tlf
21 69 32 14
Se profil