Medicinsk Museion

Epidemier i Danmark – fra pest til corona

Omkring nytår 2019-2020 kom de første efterretninger om en ny slags lungebetændelse. Hurtigt spredte denne nye virus sig – fra en flagermus i Wuhan til det meste af verden. Selvom corona-pandemien kom som et chok, er det langtfra første gang, at Danmark og resten af verden har været plaget af en smitsom sygdom.

Med udgangspunkt i udstillingen ”Corona bliver også historie en dag” giver denne skoleomvisning med ekstramateriale eleverne indblik i corona-pandemien spejlet i historiske epidemier. Sygdomme som polio, tuberkulose, pest og kolera har ligesom covid-19 skrevet verdenshistorie og skabt store omvæltninger for den enkelte og for samfundet. Gennem dyk ned i sygdomshistorien giver omvisningen og materialet mulighed for at sammenligne på tværs og udforske forskelle og ligheder i håndteringen og konsekvenserne af de forskellige sygdomme.

I forløbet vil eleverne møde genstande, de kender fra deres eget liv under corona-pandemien. De kan bl.a. se Magnus Heunickes berømte ’smittekurve’, de første vacciner mod covid-19 og en hel dags forbrug af gummihandsker fra et testcenter. Eleverne vil også komme tæt på genstande, der peger på historiske sygdomsudbrud. De kan opleve en gravsten, der viser, hvordan difteri tog livet af fem søskende med få dages mellemrum i 1903, en ansigtsmaske brugt af plejepersonale under den spanske syge i 1900-tallet og en respirator, der har sikret patienter ilt og overlevelse fra polioepidemien i 1950’erne.

Fagligt udbytte:
Omvisningen og materialet giver eleverne:

  • Kendskab til og viden om historiske epidemier i Danmark og verden
  • Indsigt i samfundsspørgsmål og dilemmaer, som epidemiske sygdomme har medført for borger og myndigheder
  • Indblik i nye videnskabelige landvindinger, som pandemierne har medført
Sygeplejerske med maske. Fra Berlingske Tidenes tillæg "Ude og Hjemme", november 1918

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
45 min.
Pris:
Yderligere priser:
Se museion.ku.dk for pris og booking
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Biologi - Perspektivering, Historie - Kronologi og sammenhæng, Natur/teknologi - Perspektivering, Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold
Fag:
Biologi, Historie, Natur/teknologi, Samfundsfag

Se alle tilbud fra: