Skole-Kirke-Tjenesten

Fra jernkors til trækors

Hvad får en ung mand til at blive nazist? Er han mon født ond, eller kunne det være sket for dig og mig?

Med udgangspunkt i VHM’s nye udstilling om besættelsestiden, "Vendsyssel Besat", tilbyder Skole-Kirke-Tjenesten og Skoletjenesten ved VHM en unik oplevelse for 12 klasser. Efter et besøg i udstillingen vandrer vi ud i byen til nogle af de steder, hvor besættelsestidens terror, sabotage og jagten på stikkere fandt sted. Vi møder blandt andet den unge Aage Mariegaard fra Brønderslev-egnen, der i 1945 blev dømt til døden for 10 drab og 32 sabotagehandlinger. Efterfølgende går turen til Sct. Catharinæ kirke, hvor vi får sat besættelsestidens etiske dilemmaer ind i et større eksistentielt og religiøst perspektiv, der blandt andet tager udgangspunkt i begreberne skyld og straf i tilgivelsens kontekst.

Før: Til forløbet er der udarbejdet et lille inspirationshæfte, som I vil få udleveret et par uger før. I finder desuden supplerende undervisningsmateriale på mitCFU

Under: På dagen bliver I løbende præsenteret for en række etiske spørgsmål og dilemmaer, som I med fordel kan arbejde videre med på klassen. Vi mødes ved det gamle rådhus på Torvet.

Efter: Dagens indhold kan med fordel bruges til udarbejdelse af et produkt, der tager udgangspunkt i de dilemmaer I har beskæftiget jer med under forløbet.

Forløbet kan bookes 3. okt. 5.okt. og 6. okt. 2023 - og 16. april, 18. april og 19. april 2024

Niels Helledie i bogen: FRA JERNKORS TIL TRÆKORS, af Birthe Helledie

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
Gratis

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Kristendomskundskab - Livsfilosofi og etik
Fag:
Historie, Kristendomskundskab, Samfundsfag
Læringsmål:
At eleverne bliver filosofisk udfordret ud fra en historisk begivenhed til selv at tage stilling i et eksistentielt spørgsmål