Fra mark til mave
Lær om kornets vej fra mark til mel til brød.
Dagens aktivitetsprogram:
Ankomst ved Kornet Hus – velkomst
Modul 1 – Kornets Have (udendørs)
Vi starter dagens program ude ved Kornets Have.
- Børnene får høstens korn (strå med aks) i hænderne, så de kan røre, se og lugte til kornet og få en forståelse af, at kornet er en græsart.
- Med udgangspunkt i børnenes egne erfaringer med at så eller plante, taler vi om dyrkning af kornet på markerne før i tiden og nu (fra hest til traktor), og vi ser på spiret korn på marken.
- Børnene får lov at prøve kræfter med en gammel gruttekværn.
Modul 2 – Bageafdelingen (indendørs)
- Børnene får lov at lave fuldkornsmel og gryn på små kornkværne og valser.
- Børnene bliver fordelt, så de er to om en kornkværn eller en valse.
- De får lov at male eller valse en afmålt mængde korn.
- Efterfølgende skal børnene bage boller – dejen er forberedt, og de vil anvende det friskformalede mel til æltning.
- Børnene fordeles 4-5 ved hvert arbejdsbord.
- De får dej i bolle-portionsstørrelse, som de udformer til fantasiboller.
- Bollerne pensles med vand og pyntes med frø.
- Bollerne placeres på bagepapir og afbages.
Men bollerne afbages er der mulighed for madpakkespisning ude i bagehytten.
Der bliver delt smagsprøver ud og de resterende bolle bliver pakket til at tage med hjem til skolen.
Tak for i dag
Forventninger til læreren: Gennemlæsning af program. Hvis det er ønsket, kan I få korn med hjem til at så i urtepotter inde eller ude.