Bornholms Museum

Kolonialisme - en bornholmer i Congo

Bornholmere har været med til at påvirke historien ude i Verden. I 1800-tallet gik europæerne for alvor løs på Afrika, og imperialismen satte sit præg på verden. Henry M. Stanley havde to danske søfolk med på sin første tur i Congo fra 1879. Senere fulgte mange skandinaver – også mange bornholmere - i deres fodspor. Gennem bornholmeren Knud Jespersens historie og hans hjembragte ting fra Congo oprulles historien om, hvorledes bornholmere var med til at kolonisere Congo.

Dialogbaseret oplæg i Bornholms Museums etnografiske udstilling. Her tager vi udgangspunkt i de mange ting, bornholmerne tog med hjem fra deres tjeneste i Congo.

Vi starter med at snakke om, hvorfor de tog tjeneste i Congo. Hvordan var deres liv og forhold til de lokale stammer? Hvordan så de på europæernes rolle, og hvordan ser vi på den i dag? Vi sammenligner og diskuterer dagens Congo/Afrika og vores syn på det, samt vores andel i det. Vi ser og diskuterer også de historiske kilder, og diskuterer, om vi overhovedet kan tillade os at udstille disse ting i dag.

fra Knud Jespersens egen fotosamling
Knud Jespersen i Congo
©

Bornholms Museum

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
50 min.
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Gratis for bornholmske skoler, 600 kr. for lejrskoler.

Om tilbuddet

Målgruppe: Ungdomsuddannelse
Erhvervsuddannelse:
Læreruddannelser
Ungdomsuddannelse:
HF, HHX, STX, VUC
Fag:
Historie
Læringsmål:
Historiske sammenhænge, kildebrug, relatering til nutiden.