Det Grønne Museum

MADEN

I et undervisningsforløb om MADEN arbejder vi med madens kulturhistorie i praksis. Eleverne skal røre, bage, koge, dufte og smage sig igennem historien.

Vores landbrugshistoriske køkkenhave inddrages, når eleverne i køkkener fra forskellige perioder laver årstidens mad.

Undervisningsforløbet MADEN kan bookes fra 6. klasse

Et undervisningsforløb om madens kulturhistorie

For 15.000 år siden knoklede stenaldermennesket hårdt for hvert enkelt måltid! I dag har vi supermarkeder, køleskab, ovn og komfur der tager en stor del af arbejdet. Men hvordan kom vi fra stenaldermenneskets mad over bål til der hvor vi er i dag. Hvad har haft indflydelse på udviklingen og hvordan tror I at fremtiden ser ud? I et undervisningsforløb om MADEN på Det Grønne Museum arbejder vi med madens kulturhistorie i praksis.

Forløbet tager udgangspunkt i traditionelle danske råvarer, og særligt hvad der er til rådighed af årstidens grøntsager i vores 6000 m2 store landbrugshistoriske have.

Forløbet starter med en kort velkomst og præsentation af museet, samt en lille rundvisning i udvalgte udstillinger. Derefter følger en introduktion til den landbrugshistoriske have og vores historiske køkkener, hvor eleverne skal have fingrene i den historiske bolledej. Eleverne skal røre, bage, koge og smage sig igennem historien.

Et forløb om MADEN foregår primært i MADENS HUS. Eleverne deles op i grupper og arbejder i køkkener der strækker sig over flere hundrede års dansk køkkenhistorie. Vi bevæger os fra ildstedet i 1600-tallet, over brændekomfuret i 1900-tallet til gaskomfuret i 1950’erne, de elektriske kogeplader i 60’erne og 70’erne og helt op til det moderne induktionskomfur i nutiden. Der arbejdes med opskrifter, ingredienser og køkkenredskaber der passer til køkkenets tidsperiode.

Et undervisningsforløb om maden afsluttes med fællesbuffet og evaluering af arbejdet i de forskellige køkkener.

Billedet viser et barn der laver pandekager over åben ild på et ildsted

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
1900 kr.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng, Madkundskab - Fødevarebevidsthed, Madkundskab - Mad og sundhed, Madkundskab - Madlavning, Madkundskab - Måltid og madkultur
Fag:
Elevernes alsidige udvikling, Historie, Madkundskab
Læringsmål:
Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår.
Eleven har viden om tids- og stedsbestemte mad- og måltidskulturer.
Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen.
Eleven kan perspektivere egne og andres historiske fortællinger i tid og rum.
Eleven kan relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv.
Eleven kan sammenligne væsentlige træk ved historiske perioder.

Se alle tilbud fra: