Næstved Ungdomsskole

Næstved Kunstby og den (g)lokale graffitihistorie

Forløb for udskolingen med fokus på graffitikulturens historie, stil og ungdomskultur i byens graffiti-gavlmalerier.

Næstved Kunstby er en samling af gavlmalerier, alle udført af en række internationale kunstnere udvalgt for deres vigtige arbejde inden for graffitikunst og -kultur.

"Næstved Kunstby og den (g)lokale graffitihistorie" er et forløb særligt tilrettelagt for udskolingen. På en guidet tur til udvalgte værker i kunstbyen, taler vi om billederne og om hvordan graffitikulturen har udfoldet sig, både globalt og lokalt. Vi kommer ikke selv med svarene, men beder eleverne om at italesætte deres egne erfaringer fra eget ungdomsliv når vi taler om slang, stil og subkultur og sætter begreber på fra dansk, samfundsfag, historie eller billedkunst.

Turen er en byvandring som varer cirka 1 time. Varighed og værkudvalg kan variere alt efter vejret og dagsformen.

Hver tur er unik - i dette læringsrum er fantasi og oplevelse vigtigere end korrekte svar og faste manuskripter.

Forberedelse

Inden den guidede tur udfører læreren den vedlagte øvelse med klassen hvor I laver en lille analyse af en sang fra hiphopgruppen Hvid Sjokolade. 

Hiphop har været stort og vigtigt i Næstved siden 1984, og en af de største musikgrupper har været Hvid Sjokolade. De har lavet sangen ”Hvad kan jeg bli’e?” som blandt andet handler om fremtiden og om en følelse af ikke at passe ind. Nummeret er en god introduktion til hiphopkulturen, både i Næstved og i verden, og derfor skal I sammen i klassen høre det og svare på nogle spørgsmål som forberedelse til den guidede tur hvor vi skal tale mere om hiphopkulturen.

Opsamling

Som opsamling på turen har I to muligheder:

A) Diskussion: I kan lave en øvelse hvor I ser et videoklip hvor forskellige mennesker siger deres mening om graffiti, og tale om det og svare på nogle spørgsmål fælles eller i grupper. Det står underviseren frit for at vælge ud og tilpasse øvelsen alt efter fag og klassens niveau. Opgaveark med link til klippet og spørgsmål til eleverne downloades her fra siden. OBS: Der kræves UNI.Login for at få adgang til videoklippet.

B) Skriv selv et vers: I kan lave en øvelse hvor I, inspireret af turen, selv skal skrive et rap/hiphopvers om uretfærdighed, eller et andet tema I selv finder på. Download opgaveformuleringen med små skrive-tips her fra siden.

Ekstraopgave

Som en ekstra kreativ opgave kan eleverne arbejde med at skabe deres egne gavle til Næstved Kunstby, med fokus på de elementer vi har talt om på turen. Opgaveformulering og tegneark kan hentes ned her fra siden.

Næstved Ungdomsskole logo

ARYZ
Næstved Kunstby er en del af Næstved Ungdomsskole
©

ARYZ | 2017 | GRØNVEJ

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
50 min.
Pris:
Gratis
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Arbejdskendskab - Job og karriere, Billedkunst - Billedanalyse, Dansk - Fortolkning, Dansk - Fremstilling, Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Billedkunst, Dansk, Elevernes alsidige udvikling, Historie, Innovation og entreprenørskab
Læringsmål:
Kompetenceområde i faget dansk: Fremstilling
Færdigheds- og vidensmål:
• Fremstilling
• Respons
• Præsentation og evaluering

Kompetenceområder i faget historie: Kronologi og sammenhæng, kildearbejde og historiebrug
Færdigheds- og vidensmål:
• Det lokale, regionale og globale
• Historiske problemstillinger
• Historisk bevidsthed

Kompetenceområde i faget billedkunst: Billedanalyse
Færdigheds- og vidensmål:
• Billedgenrer
• Billedkomposition
• Billedfunktion