Havhøst

Tangmarken

Mange børn kender japansk tang fra sushi, men hvad med den danske tang? Hvordan smager den? Under forløbet vil eleverne opdage dansk tangs potentiale i køkkenet, og som middel til at modvirke klimakrisen. Under et besøg på Bølgemarken vil eleverne med egne øjne opleve, hvad tang kan bruges til, når vi tager forskerbrillerne på og lærer at forstå tang som den enestående organisme, den er. Vi undersøger og diskuterer tangens potentiale i forskellige aspekter af klimakrisen. Vi får tang mellem hænderne, når vi hiver tangliner op fra havnens dyb og undersøger algernes egenskaber i vandet såvel som i køkkenet, hvor vi sammen tilbereder og smager på herlighederne. Eleverne skal tilberede tangvafler med tangpesto, og diskutere hvordan tang kan komme til at spille en større rolle på tallerkenen i fremtiden.

Klassetrin: 4. – 10. klasse. Vi tilpasser!

Fag: ​Natur/teknologi, biologi og madkundskab.

Emner: ​Madkultur, madlavning, økosystemer, lokale ressourcer, fødevarekrise, klima, kredsløb, fødevareproduktion, bæredygtighed.

Varighed: ​2,5 timer. Forud for forløbet fremsendes forberedelsesmateriale i form af tre videoer, som vi vil bede jer om at se – enten i klassen, eller som lektie derhjemme. Til videoerne hører enkelte spørgsmål, som I med fordel kan diskutere inden jeres besøg.

Aktiviteter: Et besøg på Bølgemarken kan variere afhængigt af vejr og vind, men vil i hovedtræk bestå af følgende typer aktiviteter:

  • Tanghøst: Vi snakker om tangens livscyklus og havbondens virke, mens vi høster tang til nærmere undersøgelse og artsbestemmelse.
  • Tangmarken som ramme om havets økosystemer: Vi undersøger tangmarkens rolle som undervandshabitat og går på jagt efter nogle af de dyr, der har tangmarken som levested, og registrerer vores fund.
  • Tang som ingrediens – sammen går vi på opdagelse i almindelige hverdagsprodukter efter tang.
  • Madlavning og fællesspisning: Vi laver tangpesto og tangvafler. Sammen diskuterer vi tangens smagskarakter og fødevarepotentiale.

Praktisk: Tangmarken finder sted på Kalvebod Bølge, ud for Marriott Hotel. Vi mødes ved container 7, lige ved siden af Kajakhotellet. Der kan være koldt og blæsende, så husk varmt og praktisk tøj, der godt kan tåle at blive beskidt. Der vil være smagsprøver på tang, men husk alligevel madpakker – særligt hvis forløbet strækker sig over frokost.

Deltagerantal: Maks. 28 elever og min. 2 lærere (er I flere, så skriv det til os, så prøver vi at finde en løsning).

Pris: Havhøst er partner med Åben Skole i Københavns Kommune, og kan af den grund tilbyde gratis forløb til københavnske folkeskoler. For private skoler og skoler udenfor Københavns Kommune er prisen 4.000 kr. + moms. 

Vi glæder os til at tage imod jer!

Skolen i Sydhanen smager på tangchips.

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2½ time
Pris:
4000 kr. Gratis
Yderligere priser:
Havhøst er partner med Åben Skole i Københavns Kommune og kan af den grund tilbyde gratis forløb til Københavnske folkeskoler. For skoler udenfor Københavns kommune koster forløbet 4.000 kr. + moms.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Madkundskab - Fødevarebevidsthed, Madkundskab - Mad og sundhed, Madkundskab - Madlavning, Madkundskab - Måltid og madkultur, Natur/teknologi - Kommunikation, Natur/teknologi - Modellering, Natur/teknologi - Undersøgelse, Natur/teknologi - Perspektivering
Fag:
Biologi, Madkundskab, Natur/teknologi
Læringsmål:
Undervisningen understøtter særligt madkundskab, ved at berøre flere kompetence- og læringsmål - særligt indenfor Fødevarebevidsthed, Mad og Måltidskultur og Madlavning med fokus på teknik. Undervisningen understøtter endvidere natur/teknologi, ved at eleverne får konkret viden om tang som organisme, dens livscyklus og det økosystem den indgår i. Når eleverne går hjem vil de kunne anskue tang både som en biologisk organisme, men også som en spændende og sund råvare i det grønne køkken.

Se alle tilbud fra: