Banegaarden

Banegaarden

Vores sted

Den grønne oase på baneterrænet

Midt i København på DSB's baneterræn ligger et stykke ‘uopdaget’ land med vild natur, brombærkrat, hønsehus og gamle træer. Mellem Vesterbro og Sydhavnen, midt i alt det grønne, ligger BaneGaarden.
De ni gamle trælader blev opført i 1909 af DSB til opbevaring af træ og materialer, der skulle bruges til skinner. Siden 1950 har laderne ligget stille hen, og naturen har fået lov til at gro vildt og frodigt.
Heldigvis valgte DSB at bevare træladerne, og fire partnere gik sammen om at restaurere bygningerne med støtte fra Realdania og DSB for at etablere en ny mad- og kulturdestination som et grønt fyrtårn i København.

Hvad kendetegner undervisningen hos os?

Det handler om økologi, bægerdygtighed, magi & madglæde

På BaneGaarden kobler vi læring, næring og fortælling med konkrete aktiviteter, mens vi involverer eleverne og bringer læringsforløbet i øjenhøjde.

Det eleverne oplever, erfarer og lærer er en vej til at forstå de sammenhænge, som også gør sig gældende i stor skala.
Vi kaster ord som biodiversitet, økologi og bæredygtighed op i luften og griber dem igen som konkrete eksempler på processer og tilstande i natur, mennesker og på en frokosttallerken.  

Vi skal lære og genlære, at naturen og jorden er forunderlig, overraskende og nyttig. Og at den er et rum, vi kan opholde os i, lære af og finde fred ved.  

Vi ved i dag også, at nærhed til naturen er afgørende for menneskets sundhed. Det at opholde sig i naturen, have fingrene i mulden og f.eks. dyrke planter har stor betydning for vores mentale, fysiske og sociale velbefindende.

Hvad kan børn og unge lære hos os?

Et undervisningsforløb på BaneGaarden er en eventyrlig rejse gennem Københavns grønne oase – 1,2 hektar natur midt i byen. Sammen med eleverne bladrer vi os gennem kapitlerne:

I naturen

Jord og kompost, høns og hønselort, bæredygtighed og økologi. Vi introducerer eleverne til naturens cirkulære liv og vigtigheden af at hjælpe til med at få det store hjul til at dreje rundt. Afhængig af klassetrin opmuntres eleverne til at tegne og skrive undervejs.

På værkstedet

Når vi er blevet klogere på naturen, går vi videre på værksted. Her introduceres eleverne for magien bag fermentering, og de får et glas kål med hjem, som de selv har haft fingrene i.

Ved spisebordet

Vi spiser frokost sammen i Mellemrummet. BaneGaarden byder på en god og grøn suppe. Underviseren stiller spørgsmål, vi snakker og lytter til hinanden og forhåbentligt går alle hjem lidt klogere og meget mere nysgerrige på det hele.

Elever i gang med at lære om fermentering og lave deres eget fermenterede kål som de får med hjem efter forløbet.