Kornets Hus

Det daglige brød

Under dette forløb lærer eleverne at skelne mellem de fire nordiske kornarter og får kendskab til kornets bestanddele. Eleverne får praktisk erfaring og viden om processerne fra korn til brød og får herigennem viden om formaling, sigtning, fuldkorn, gluten, gær, hævning og bagning.

Ankomst ved Kornets Hus – Velkomst

Vi starter dagen ud med at opstarte et konkurrencepræget gær-eksperiment. Vi vil følge eksperimentet i løbet af dagen og sammen blive klogere på, hvordan man skaber de bedste betingelser for gæren i forhold til brødbagning. Her vil fejl være uundgåelige – og dem skal vi lære af.

Efter den direkte start med gær-eksperimentet går vi en rundtur i Kornets Hus. Eleverne bliver præsenteret for udstillingerne i huset, som de senere skal vende tilbage til for at løse nogle opgaver. Vi går en tur i bageriet og backstage i køkkenet og får et indtryk af, hvordan det er at arbejde i et professionelt køkken. I bageriet får eleverne for alvor fingrene i dejen. Her får de praktisk erfaring med at ælte, flette og spænde en dej op. Eleverne lærer at bruge deres sanser til at vurdere dejen, inden brødet bages.

Med udgangspunkt i et opgaveark, der relaterer sig til udstillingerne og kornkartoteket i Kornets Hus, bliver eleverne introduceret for de væsentligste teoretiske elementer. Vi vil særligt beskæftige os med: de fire nordiske kornarter, kornets opbygning, gluten og fuldkorn. Under disser overskrifter kommer vi ind på oprindelse, udvikling, bagetekniske egenskaber, glutennetværk og bæredygtighed.

Med udgangspunkt i gær-eksperimentet og den nyligt tilegnede viden skal eleverne i grupper udvikle en brødopskrift, hvor de forholder sig til nogle af de punkter, vi netop har berørt. Eleverne skal selv male og sigte deres mel og derigennem opnå praktiske erfaringer med kornets forarbejdelse fra korn til mel.

Eleverne får deres egen brødopskrift og ingredienserne hertil med hjem til skolen, hvor de kan arbejde videre med brøddejen og brugen af brød i køkkenet. Læreren vil få et oplæg med fra Kornets Hus som inspiration til det videre forløb.

Vi slutter dagen af med en underholdende quiz, der vil fungere som opsamling.

Mulighed for 1 times madpakkespisning efterfølgende.

Bageriet i Kornets Hus

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3 timer
Pris:
2500 kr.

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Madkundskab - Fødevarebevidsthed, Madkundskab - Mad og sundhed, Madkundskab - Madlavning
Fag:
Madkundskab
Læringsmål:
Praktiske øvelser og perspektivering indenfor temaerne ”Madtekniske egenskaber og håndværk” og "Ernæring og sundhed".