Vendsyssel Historiske Museum

Med gerningsmandens øjne

Kan SS-officer Per Sørensens breve fra Østfronten gøre os bedre til at forstå, hvorfor mennesker begår krigsforbrydelser?

Efter en introduktion til Holocaust retter dette undervisningstilbud blikket mod den unge nordjyske SS-officer Per Sørensen. Per kom til at kæmpe på Østfronten, hvor også den danske SS-enhed ”Frikorps Danmark” var med til at begå krigsforbrydelser. Per sendte hyppigt breve hjem til sine forældre i Vendsyssel. Brevene er en stærk kilde til hans motiver og tankegods. Brevenes ideologiske sprog fortæller om forråelse og voldsparathed. Gennem Pers egne ord vil vi forsøge at komme tættere på, hvorfor en nordjyde ville være med til at begå forfærdelige forbrydelser. Tilbuddet består af en blanding af oplæg fra underviseren og små, elevengagerende øvelser.

Tilbuddet er en del af det landsdækkende samarbejde omkring Auschwitzdag Danmark. Læs mere her.

Før: Nedenfor finder I undervisningshæftet Med gerningsmandens øjne. Inden forløbet skal I læse introen om Per, tidslinjen samt ordforklaringerne bagerst i hæftet. Se evt. udsendelsen Rejsen til slagmarken. Det er desuden en fordel, hvis forløbet placeres som en del af et sammenhængende forløb om 2. Verdenskrig/besættelsestiden.

Under: Bemærk, at tilbuddet foregår på jeres skole.

Efter: Tilbuddet kan med fordel kombineres med skoletjenestens øvrige tilbud om besættelsestiden. Fx Vendsyssel Besat

breve

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Gratis for skoler i Hjørring Kommune. Øvrige 800 kr.

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Dansk - Læsning, Historie - Kildearbejde
Fag:
Dansk, Historie
Læringsmål:
Gennem læsningen af Per Sørensens breve sætter vi fokus på brevets egenskaber som historisk kilde. Brevene kan danne grobund for udviklingen af historisk empati, men må samtidig ikke læses uden et kritisk blik.