Hvolris Jernalderlandsby

Hverdagsmad i jernalderen

Tilbud til specialklasser.

Hvolris Jernalderlandsby tilbyder et anderledes miljø, hvor tempoet sættes ned, samtidig med at der sker noget. Tilbuddet henvender sig særligt til specialklasser, og vi laver gerne en dag tilrettelagt efter jeres ønsker og behov. Vi stiller med en formidler. Som lærer hjælper man eleverne ved de forskellige aktiviteter og gøremål.

Eleverne bydes velkommen og får tilbudt jernaldertøj ved ankomstbygningen, men det er frivilligt, om man vil have det på. Vi træder derpå ind i jernalderen en helt almindelig hverdag, hvor der skal laves frokost til alle.

Vi laver en middagsmenu sammen om bålet, og det involverer mange forskellige opgaver. Vi tænder bål, der skal sørges for brænde, vi varmer bagestenen op og bager fladbrød. I en krukke ved bålet laver vi en lækker middagsret. Naturens ressourcer udforskes, idet urter indsamles til at krydre maden med. Vi kærner smør, og måske laver vi også en kærnemælksost.

Som ekstra aktivitet har vi for eksempel bueskydning, men vi har mange andre muligheder, såsom smedning (tilbydes kun større elever, aktiviteten kræver desuden tålmodighed), træarbejde, lav din egen bue og pil, gamle lege, en fortælling i et af jernalderhusene, uldarbejde m.m. Aftal med os på forhånd, hvilken aktivitet der passer bedst til jeres elever. Skriv gerne til os for nærmere oplysninger.

Der er mulighed for spisepauser eller andre pauser efter behov.
Varighed: Ca. 3-4 timer. Længden kan varieres efter behov.

Jernaldermad i en krukke ved bålet.
Jernaldermaden laves i krukker ved bålet.
Foto

Hvolris Jernalderlandsby

©

Hvolris Jernalderlandsby

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
800 kr. Gratis
Yderligere priser:
Tilbuddet er gratis for folkeskoleelever i Viborg Kommune. Friskoler og skoler udenfor Viborg Kommune bedes kontakte os for tilbud.
Max deltagere:
15 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Håndværk og design - Håndværk - forarbejdning, Historie - Kronologi og sammenhæng, Madkundskab - Madlavning
Fag:
Elevernes alsidige udvikling, Historie, Natur/teknologi
Læringsmål:
Eleverne får mulighed for at blive grebet af et håndværk eller et gøremål og fordybe sig heri.

De får indblik i livsbetingelserne i jernalderen og prøver aktivt at udføre gøremål på primitive betingelser.

Eleverne prøver at samarbejde omkring et fælles måltid og oplever en flig af det oldnordiske køkken. Eleverne får indblik i jernalderens kostplan i en tid, hvor intet gik til spilde.

Eksempler fra Fælles Mål
Historie - Der arbejdes med kompetenceområdet historiebrug, hvor eleven kan perspektivere egne og andres historiske fortællinger i tid og rum.
Madkundskab - Der arbejdes med kompetenceområdet måltid og madkultur, hvor eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår.