Om

Ude efter viden
Type
Podcast
Udgivet
Temaer
Brugerinddragelse, Børnehaver og vuggestuer, Pædagogiske metoder
Copied!

Museum i børnehavehøjde

Af
Marlene Kramm, Skoletjenesten Museum Vestsjælland
I denne podcast kan du blive klogere på, hvordan børnehavebørn kan få gode oplevelser på et kulturhistorisk museum.
Ude efter viden
Temaer
Brugerinddragelse, Børnehaver og vuggestuer, Pædagogiske metoder
Type
Podcast
Udgivet
Copied!

Hvordan kan børnehavebørn få gode oplevelser på et kulturhistorisk museum? Det spørgsmål har Marlene Kramm fra Skoletjenesten Museum Vestsjælland stillet og fået nogle svar på i forbindelse med tilblivelsen af udstillingen ”Lille Valdemars Eventyr”. I Skoletjenestens nye podcast er du inviteret med til en snak om, hvordan Marlene blandt andet har inddraget børnene og pædagogerne i arbejdet hen mod en udstilling i børnehavehøjde.

Hør podcasten på Podbean.com

Hør podcasten her

Hent transskribering af podcasten her

 

”Vi inviterede børn ind fra en børnehave i Holbæk for at se, hvilke genstande de blev optagede af. Udgangspunktet var bare, at genstandsfeltet var middelalderen. Det viste sig, at de genstande der fangede deres interesse, ikke nødvendigvis var dem, jeg havde regnet med, de ville vælge,” siger Marlene.

Hun gik til opgaven ved hjælp af photovoice metoden, hvor børnehavebørnene blev udstyret med kameraer, så de i første omgang kunne tage billeder af alle de ting på museet, de syntes var spændende. Derefter gennemgik Marlene billederne med dem for at komme nærmere ind på, hvorfor de fotograferede genstande vagte begejstring.

”Det der gjorde genstandene interessante var, at de kunne se, at der har været levende væsner bag dem, for så kunne de knytte de enkelte genstande til en meningsfuld kontekst, altså et narrativ, hvor de blev tillagt ny mening. Der var altså et stort behov for, ikke kun at vide hvornår en genstand stammer fra, men også hvem den har tilhørt, og hvad den er blevet brugt til,” siger Marlene.

Ude efter viden
Podcasten er en del af podcastserien: Ude efter viden

Fortællingen om lille Valdemar

Ifølge Marlene var den største udfordring i forløbet genstandsfeltet.

"Mange af de ting Museum Vestsjælland har i sine samlinger fra middelalderen er fundet i jorden, og er derfor ofte nedbrudte og kan være svære for børn at genkende og relatere sig til," siger hun.

Resultatet blev udstillingen ’Lille Valdemars Eventyr’, hvor børnene bliver taget på en rejse gennem Valdemar den Stores barndom. Hele udstillingen er altså bygget op om en narrativ, som handler om lille Valdemar, og genstandene bliver brugt i fortællingen.

”Udstillingen er på sin vis lidt alternativ, idet vi har lavet en fiktion om Valdemar og hans barndomsvenner. Vi kender de historiske kilder, og fortællingen stritter ikke imod de kilder, men vi har samtidig ikke belæg for mange af de detaljer, vi har tilføjet,” siger Marlene.

Kontakt

Marlene Kramm Skoletjenesten

Marlene Reinholdt Kramm

Undervisnings- og udviklingsansvarlig, Museum Vestsjælland
Tlf
41 37 92 53
Se profil

Find mere viden om samme tema