Vendsyssel Historiske Museum
Skoletjenesten tilbyder forløb til både grundskole og dagtilbud. I møder os på mange forskellige lokaliteter i Hjørring Kommune:
- VHM i Hjørring
- Landskabs- og landbrugsmuseet i Mosbjerg
- Bunkermuseet i Hirtshals
- Jeres skole eller daginstitution
- I byrummet eller i landskabet.
Uanset hvor I møder os, lægger vi vægt på at skabe en tryg ramme, hvor der er plads til nysgerrighed og forskelligheder.
Undervisning og entré er gratis for skoler og institutioner beliggende i Hjørring Kommune.
Vi er 3 lærere/undervisere:
Niels Staun, deltid ved skoletjenesten / Løkken Skole.
Kimmie Von Arenstorff, deltid ved skoletjenesten / Bagterpskolen
Lone Venderby, fuldtids ved skoletjenesten.
Skoletjenesten er en integreret del af det kommunale skolevæsen, men vi har vores daglige gang på Vendsyssel Historiske Museum. Et museum kan åbne døren til en ny verden fuld af forunderlige genstande og fortællinger om, hvem vi er, og hvorfor vores verden ser ud, som den gør. Skoletjenestens forløb er karakteriseret ved, at vi gør elevernes verden større ved at arbejde med den lokale historie og natur. Vi dækker en bred vifte af fag og undervisningsformer, men med hovedvægt på kultur- og naturfagene. Fælles for undervisningen er, at læring hos os skal være meningsfuld, relaterbar, sanselig og sjov.
Vi bruger den gode fortælling om elevernes nærområde til at oplyse, forundre og sætte elevernes verden i perspektiv og vi inviterer eleverne til at være aktivt deltagende heri. En del af undervisningen er stedbunden, hvor vi oplever naturen på dens egne præmisser og lærer om store nationale og globale begivenheder gennem et lokalt perspektiv. Den stedbundne undervisning foregår fx:
- I byrummet, hvor eleverne lærer om fx 2. Verdenskrig eller 1600-tallets hekseforfølgelser gennem den lille lokale historie
- På en mark hjemme ved en bedsteforælder, hvor børnene går med metaldetektor
- I oldtidsområdet ved Landskabs- og landbrugsmuseet i Mosbjerg på sanse- og forundringstur.
Herigennem får eleverne kendskab til, hvad der er særegent for lige præcis deres område. Den stedbundne formidling bidrager til at gøre de emner, der arbejdes med, relaterbare og bidrager til at styrke elevernes lokale identitet og forankring i Hjørring Kommune.
Vores undervisere består både af fagpersoner og lærere fra Hjørring Kommune, der alle kan tilbyde nogle særlige kompetencer indenfor historie og naturfag. Eksempelvis i form af historikerens kompetencer indenfor kildekritik, metode og lokalt kendskab eller lærere med særlige praksisfaglige kompetencer såsom smedning eller pileflet.Ud over forløbene, som udbydes her på siden, er vi - i det omfang vi har tid og kompetencer til det- parate til at tilbyde skræddersyede forløb med udgangspunkt i jeres ønsker. Eksempler herpå kan være. Byvandringer og rundvisninger med udgangspunkt i et bestemt emne, skovlege, samarbejdsøvelser, bålmad, slagtning og tilberedning af høns. Giv os et kald eller send en mail, så lægger vi en plan i fællesskab.
