Aktivismeworkshop
GIV DINE ELEVER REDSKABER TIL AT HANDLE PÅ EN SAG, DE BRÆNDER FOR
I AktivismeLab bruger eleverne kreative metoder til at skabe forandringer. Vi giver eleverne indblik i aktivisme som demokratisk middel, og sammen planlægger de deres egne aktioner.
Aktivisme er en måde at vise med handling, at man mener, en sag er vigtig. Man kan lave aktivisme alle vegne – også på skolen.
Aktivisme starter typisk med en uenighed eller frustration. Det kan være forhold på skolen; små klasselokaler eller klamme toiletter. Det kan også være behandlingen af bestemte grupper – flygtninge, religiøse elever eller specialklasser. Med kreativ aktivisme lærer eleverne at tænke ud af boksen og bruge kreative virkemidler til at sætte fokus på en sag. Hvordan kan man eksempelvis lave et sjovt spin på en kampagne, en video til sociale medier eller en happening med udklædning?
HVORDAN BRUGER MAN KREATIVE VÆRKTØJER TIL AT SKABE FORANDRING?
På workshoppen skal eleverne i grupper udvikle konkrete aktioner, der efterfølgende afvikles på skolen eller i nærområdet.
En aktion kan være mange ting, men er altid en konkret handling, som eleverne udfører i fællesskab. Det kan være en aktivitet (happening, demonstration, event el. lign), undervisning af andre elever, en kampagne eller en produktion.
På workshoppen trænes eleverne i en aktionsmodel, hvor de bruger viden, kompetencer og kreative udtryksformer til at udvikle en aktion:
- Målsætning: Hvad er formålet med aktionen, og hvorfor vil I lave den?
- Idéudvikling: Brainstorm og valg af idé
- Design: Succeskriterier, samarbejdspartnere, udfordringer, styrker og Plan B
- Planlægning: Tidslinje og hvem-gør-hvad-hvornår
- Forberedelse: Huskeliste
