Museum Nordsjælland

Arkæologi på Skemaet - Vi kommer til jer

Hvad er arkæologi, hvad laver en arkæolog og hvad kan jeg bruge det til? Med Arkæologi på Skemaet får eleverne mulighed for at få en taktil oplevelse af bogstaveligt talt at have historien mellem hænderne. Desuden bliver der rig mulighed for at arbejde med de forskelle og ikke mindst ligheder, der er mellem fortidens og nutidens mennesker.

Museum Nordsjælland sætter arkæologi på skemaet. I en tid med fake news og kunstig intelligens bliver det stadigt vigtigere at kende sine rødder og sin fortid og kunne gennemskue betydningen af autencitet og ægte viden. Ikke mindst er det vigtigt at kunne erfare, hvordan spørgelyst og nysgerrighed, kombineret med refleksion, gør os klogere. 

En repræsentant fra Museum Nordsjælland kommer på besøg i klassen og introducerer eleverne til, hvad arkæologi er og kan. Sammen taler vi om, hvordan en arkæolog arbejder, og hvad fortiden egentlig betyder for os. Med forskellige øvelser, hvor eleverne bl.a. skal analysere moderne skrald, skal vi sammen få en fornemmelse af, hvordan arkæologen arbejder. 

I en anden øvelse, får eleverne lov at nærstudere ægte arkæologiske genstande medbragt af Museum Nordsjælland. Der skal handsker på, men så er der også rig mulighed for forsigtigt at få lov at ”se med fingrene” og undersøge, hvad genstandene kan fortælle om fortidens Nordsjælland. Og måske især om fortidens mennesker. Vi taler om processen, fra genstanden graves op af jorden, til de evt. udstilles på museet og bliver til ny viden. Eleverne får gennem øvelserne indblik i noget af arkæologens arbejde og stifter bekendtskab med, hvordan arkæologien supplerer og udfordrer vores viden om fortidens levevis i Nordsjælland.  

  • Forløbet er for 0.-9.klasse og tilpasses de enkelte klassetrin
  • Forløbet tager ca. 1.5 time
  • Museet medbringer alt materiale til forløbet.
  • Forløbet er gratis for grundskoleklasser i hovedtilskudskommunerne: Hillerød, Hørsholm og Gribskov.
  • Forløbet kan også bookes af skoler i Halsnæs, Helsingør, Allerød, Furesø, Fredensborg og Rudersdal kommuner, men da koster det 500,00 kr. + transportomkostninger
  • Er der flere klasser på skolen, der ønsker at booke forløbet - f.eks. alle klasser på en årgang - skal forløbene ligge efter hinanden på den samme dato. 

Omsatte læringsmål:

Eleverne kan med baggrund i dagen relatere deres dagligdag til fortidens dagligdag. De kan indgå i dialoger på deres niveau om, hvad man kan finde ud af om fortiden ved at studere den. De bliver præsenteret for nødvendighed af at være kildekritiske, lyttende, men også nysgerrige og argumenterende. Og de får ikke mindst oplevelsen af, at den taktile oplevelse er væsentlig for at opleve. 

Varighed: 1,5 time

Pris: Undervisningstilbuddet er gratis for Museum Nordsjællands hjemkommuner – Hillerød, Gribskov og Hørsholm. Øvrige skoler koster 500 kr. pr. klasse + transportomkostning fra museet til skolen. Ring og hør nærmere vedr. mindre grupper, hjemmeskoler, specialklasser og lignende.

Max deltagere: 28 deltagere.

Kontakt: Pernille Pantmann: ppa@museumns.dk – 61 81 58 22.

Målgruppe: Grundskolen.

Klassetrin: 0. -9.

Kompetenceområde: Dansk - Kommunikation, Historie - Kronologi og sammenhæng

Fag: Dansk, Historie.

Læringsmål:

Eleverne opnår kendskab til arkæologiske arbejdsmetoder og kan udføre enkle undersøgelser.

Eleverne arbejder kildekritisk og anvender historiske spor til at fortælle om fortiden.

Eleverne skal udvikle en åben og analytisk indstilling til samtidens og andre perioders og kulturers udtryksformer og kan deltage i en demokratisk dialog i møder med andre kulturer.

Skoletjenesteforløb

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
500 kr. Gratis
Yderligere priser:
Undervisningstilbuddet er gratis for Museum Nordsjællands hjemkommuner – Hillerød, Gribskov og Hørsholm. Øvrige skoler koster 500 kr. pr. klasse + transportomkostning. Ring og hør nærmere vedr. mindre grupper, hjemmeskoler, specialklasser og lignende.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
0., 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Dansk - Kommunikation, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Dansk, Historie
Læringsmål:
Eleverne opnår kendskab til arkæologiske arbejdsmetoder og kan udføre enkle undersøgelser.
Eleverne arbejder kildekritisk og anvender historiske spor til at fortælle om fortiden.
Eleverne skal udvikle en åben og analytisk indstilling til samtidens og andre perioders og kulturers udtryksformer og kan deltage i en demokratisk dialog i møder med andre kulturer.