Karen Blixen Museum

Biodiversitet - feltundersøgelser og perspektivering

Hvad er biodiversitet, og hvordan måles den? Hvordan er biodiversitet fordelt i Danmark og på kloden? Og hvad skal vi gøre for at bevare den? Biodiversitet er forudsætningen for alt liv på Jorden og grundlaget for vores eksistens og trivsel. Under dette forløb lærer eleverne at undersøge og måle biodiversitet ved hjælp af et biobarometer i fuglereservatets rige natur.

Under dette forløb starter vi med at definere og introducere til begrebet biodiversitet - variationen mellem økosystemer, arter og gener - herunder status globalt og lokalt. Vi berører biodiversitetens betydning for mennesker og natur, samt vores forbundenhed med naturen. 

Eleverne deles i grupper, og hver gruppe opstiller en hypotese omkring biodiversiteten i Karen Blixens Fuglereservat. Herefter præsenteres grupperne for et biobarometer, som er en metode til at undersøge og måle biodiversitet i felten. 

Eleverne arbejder gruppevis ude i Fuglereservatets forskellige biotoper, hvor de øver sig i at identificere de mest almindelige arter af dyr, planter og svampe samt lave en vurdering af status på antal og mængde af arter, mens de udfylder deres biobarometer. Hver gruppe slutter af med at beregne en score for biodiversitet, som de kort fremlægger for resten af klassen. På baggrund af de fundne scores, perspektiveres til status og udfordringer for biodiversitet lokalt og globalt. 

Hjemme på skolen kan eleverne arbejde videre med at lave en lignende undersøgelse på skolens arealer til sammenligning, samt at lave en grafisk fremstilling fx en collage (model) over deres undersøgelser på de to lokaliteter. 

Karen Blixens Fuglereservat på Rungstedlund er et 15 Ha stort naturområde, som er helt unikt, idet det siden 1958 har været drevet efter Karen Blixens udstukne retningslinjer med målet om at sikre optimal trivsel for fugleliv og biodiversitet. Karen Blixen var en pioner inden for naturbevarelse, og området rummer i dag mange væsentlige elementer for biodiversitet i form af hundredårige gamle træer, vildskov, åbent græsland med køer og heste, vådområder, dødt ved, krat og blomsterhave.

Aurora sommerfugl på blomst

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
775 kr.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6., 7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Biologi - Undersøgelse, Biologi - Perspektivering, Natur/teknologi - Undersøgelse, Natur/teknologi - Perspektivering
Fag:
Biologi, Natur/teknologi
Læringsmål:
At eleverne arbejder med hypoteser omkring biodiversitet, og at de lærer, hvordan man kan undersøge og måle biodiversitet.

At eleverne får erfaring med at identificere de mest almindelige arter af dyr, planter og svampe i forskellige naturtyper og kan sammenholde fundene med forskellige variable.

At eleverne efter turen kan give eksempler på naturlige og menneskeskabte ændringer i landskabet og vurdere betydningen og udfordringen for den biologiske mangfoldighed.