Bornholm som keramik-ø.
Vi starter med fortællingen om de mange pottemagere og keramikere der har været på Bornholm gennem tiden, hovedsageligt i Rønne. I 1600-tallet opstod de mange små pottemagervirksomheder, og sidenhen udviklede det sig til større produktioner og fabrikker. I 1862 etablerede Lauritz Hjorth sin fabrik, som en af flere større keramikfabrikker i Rønne. Siden 1930 har Bornholm været et arnested for kunsthåndværkere, og i 1992 åbnede Glas og Keramikskolen, Danmarks eneste uddannelse for keramik, i Nexø.
Hvorfor blev Bornholm centrum for al den aktivitet? Det skyldes først og fremmest den bornholmske undergrund som er noget ganske særligt. Vi skal på turen høre om, hvad ler består af. Hvad er for eksempel forskellen på stentøjsler og porcelænsler, og hvad består en glasur af? Bornholm er det eneste sted i Danmark man finder stentøjsler og porcelænsler, og derudover findes mange af de materialer man bruger i glasuren, også her.
På turen rundt i fabriksanlægget følger vi processerne bag den keramiske produktion, taler om hvordan vi på Hjorths Fabrik bruger de bornholmske materialer, og bygger videre på den viden, der har været i konstant udvikling siden 1600-tallet.