De fem Halder
Få en introduktion til De fem Halder i Haldladen, og kom med på en historisk vandring gennem natur- og kulturlandskabet. Her kan I opleve historiens vingesus, når vi bevæger os igennem lokationerne for de fem borge og herregårde. Eleverne inddrages i dialog og refleksion omkring væsentlige historiske dilemmaer med afsæt i persongalleriet og skelsættende begivenheder fra De fem Halder.
I Haldladen introduceres eleverne gennem lyd og billeder til Hald-borgenes historie fra middelalder over reformation til oplysningstid.
Det var bl.a. herfra, Niels Bugge byggede Hald op med ære og i 1300-tallet gjorde oprør mod kong Valdemar Atterdag. Et oprør, der resulterede i mord. Under reformationen forskansede Viborg-bispen Jørgen Friis sig lige her mod Hans Tausens og protestantismens tilhængere. Mens oplysningstidens landsdommer Frederik Schinkel, der gik under navnet 'Bondeplageren' og 'Den gale Schinkel', holdt sine stavnsbundne bønder i et fast greb.
Efter den brede præsentation tager vi en historisk vandring for at opleve historien, hvor den har fundet sted. Imens udfolder de autentiske omgivelser sig og understøtter formidlingen. Eleverne inddrages i dialog og refleksion omkring væsentlige historiske dilemmaer med afsæt i persongalleri og skelsættende begivenheder fra De fem Halder. Eleverne kan tage billeder undervejs til det efterfølgende arbejde.
Turen rundes af i Haldladen, hvor eleverne får udleveret en tidslinje, hvor nøgleinformationer er noteret, men som de også selv kan udfylde med deres nye viden og visuelle forestillinger på baggrund af udstilling og historisk vandring. Tidslinjen kan udfyldes ved Hald eller tages med hjem i klassen til et videre arbejde med kronologisk forståelse eller fordybelse i en udvalgt periode.
De fem Halder har de seneste år været igennem en gennemgribende renovering, hvor områdets særlige historie er blevet fremhævet. Efter åbningen i september 2022 har projektet vundet Arkitekturens pris.
Se mere om De fem Halder her: https://viborgmuseum.dk/bes%C3%B8g-os/de-fem-halder
Forberedelse
Der kan med fordel arbejdes med kronologi som overordnet værktøj til at forstå historiske sammenhænge og udviklingen i samfundet eller med temaer som middelalder, reformation, renæssance, enevælde, stavnsbånd og oplysningstid.
Efterbehandling
Fortsæt arbejdet med kronologisk forståelse. Skabelonen til tidslinjen kan findes vedhæftet.
Lad f.eks. eleverne indsætte deres fotos og tidslinjetegninger fra Hald i tidslinjeværktøjet Tiki-Toki via SkoleTube. Et miniprojekt over selvvalgt periode eller borghistorie er oplagt til yderligere fordybelse og fremlæggelse af tidslinjer.
Alternativt kan klassen samlet dykke ned i en af perioderne fra Halds historie, f.eks.:
- Middelalderen (Gammel Hald, Niels Bugges Hald og Bisp Jørgen Friis' Hald)
- Reformationen og renæssancen (Jørgen Friis' Hald og lensslot Hald)
- Enevælden (Gregers Daas Hald – Hald 4)
- Oplysningstid og stavnsbånd (Schinkels Hald – Hald 5)
