Demokrati - frihed under kontrol?
Eleverne stifter bekendtskab med kendetegn ved forskellige demokratiformer: indirekte (repræsentativt), direkte demokrati og konsensus-demokrati, og får afprøvet deres holdninger i diskussion af fordele og ulemper ved de forskellige typer.
Vi skal se på magtens tredeling og – med udgangspunkt i en autentisk kriminalsag – diskutere eksistensen af en eventuel 4. statsmagt. Eleverne bringes i spil i dialog om demokratiske og grundlovssikrede rettigheder såsom forsamlings- og ytringsfrihed ud fra virkelige historiske begivenheder på Nørrebro: Slaget på Fælleden i 1872 og urolighederne d. 18. maj 1993, hvor politiet skød med skarpt mod brostenskastende demonstranter ude foran museet på Fælledvej.
Eleverne stilles desuden over for en aktivitet i form af et demokratisk dilemma, der tager udgangspunkt i ytringsfriheden som grundlovssikret rettighed og racismeparagraffen. Eleverne skal med udgangspunkt i et tænkt konsensusdemokrati forsøge at nå til enighed om strafudmålingen i en virkelig straffesag omhandlende et kontroversielt udsagn.
Undervisningsforløbet varierer mellem historiefortælling, mini-oplæg, dialog, elevdiskussion og aktivitet.
