Kongernes Samling - Amalienborg

DEN KONGELIGE NYTÅRSTALE

Alle har ret til at blive hørt. Både børn, unge og voksne, uanset nationalitet og forudsætninger. Kongernes Samling er derfor indgået i et samarbejde med UNICEF Danmark om at få fokus på børns rettigheder ved at give dem en stemme i det offentlige rum.
På Amalienborgmuseet åbner vi dørene og inviterer landets skoleklasser på besøg for selv at holde årets vigtigste tale i den historiske gallasal i Christian 8.s palæ.

Gennem generationer har danske regenter talt til befolkningen, når det nye år ringer ind. Det begyndte allerede i 1880erne med Christian 9.s skåltaler, som derefter blev en fast tradition i kongehuset. En tradition som de fleste af os kender fra Dronning Magrethes nytårstaler og nu skal opleve med den nye regent Kong Frederik 10.. Nytårstalen er for Kongehuset en mulighed for at tale til folket, den skaber nationalitetsfølelse, bekræfter centrale værdier og bringer nutidige samfundsmæssige temaer og udfordringer op. 

Nu er det børnenes tur. Vi inviterer børn til at komme til de kongelige gemakker og filme deres bud på en nytårstale, så de får mulighed for at give en stemme til emner og budskaber de selv brænder for. 

Ligesom Dronning Margrete altid har haft nøje udvalgte ting foran sig på bordet, når hun holdt sin årlige tale, så kan eleverne medbringe en genstand til at have stående på bordet i gallasalen. De ting hjælper som symboler til at understrege talens budskaber.  

UNICEFs digitale undervisningsmateriale, som du finder her, danner grundlaget for elevernes besøg på museet. På museet vil I blive mødt af en formidler, der kan rammesætte den historiske, kongelige nytårstale og facilitere afviklingen af elevernes egne taler. 

Forløbet kan bookes fra 22. september 2025!

Den Kongelige Nytårstale
Den Kongelige Nytårstale
Foto

Pernille Ane Egebæk /

©

Kongernes Samling

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
350 kr.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Dansk - Fremstilling, Dansk - Tale, Historie - Kronologi og sammenhæng, Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold
Fag:
Dansk, Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
• Eleverne skal vide, at de er aktive deltagere i et demokratisk samfund.
• Eleverne skal blive fortrolige med dansk kultur og historie.
• Eleverne skal styrkes i deres historiske bevidsthed og identitet med henblik på at forstå, hvordan de selv og deres livsvilkår og samfund er historieskabte.
• Eleverne skal opnå viden og færdigheder, så de kan tage reflekteret stilling til samfundet og dets udvikling.
• Eleverne skal få kendskab til UNICEF og Børns Rettigheder.