DET HÅRDE LIV VED HAVET - Gilleleje
I første del af forløbet præsenteres eleverne for nogle af de livsvilkår, som var helt almindelige midt i 1800-tallet: Små boligforhold, få bekvemmeligheder, flere generationer under samme tag og hårdt arbejde – både for voksne og børn. De vil også høre, hvordan indbyggerne i en by som Gilleleje var afhængige af hinanden – f.eks. hvordan kvinderne i Det gamle Hus bødede fiskenet for de lokale fiskere.
Anden del af forløbet foregår i Skibshallerne, der også er en del af Gilleleje Museum og ligger på samme grund som Det Gamle Hus. Her findes en udstilling om fiskere og fiskeri på Nordkysten. Med lugten af tjære i næseborene og udsigten til fine skibsmodeller og gamle fiskeredskaber, lærer eleverne om det hårde og farlige liv på havet, når datidens fiskere sejlede ud for at tjene til dagen og vejen.
Omsatte læringsmål:
Eleverne kan på baggrund af deres tid i Det Gamle Hus og Skibshallerne komme med eksempler på, hvordan livsvilkårene var i en fiskerfamilie i midten af 1800-tallet.
Eleverne kan indgå i en dialog om, hvordan livet var dengang og sammenligne med deres egen hverdag i dag.
Tidspunkt: Alle hverdage hele året
Varighed: 45 - 60 min alt efter alderstrin og udholdenhed.
Pris: Undervisningstilbuddet er gratis for Museum Nordsjællands hjemkommuner - Hillerød, Gribskov og Hørsholm. Øvrige skoler koster 500 kr. pr. klasse. Ring og hør vedr. mindre grupper, specialklasser og lignende.
Max deltagere: 22 deltagere men ring, og vi taler om det.
Kontakt: Bente Nissen: ben@museumns.dk – 61 81 58 01
Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin: Indskoling og mellemtrin.
Kompetenceområde: Dansk - Kommunikation, Historie – Kronologi og sammenhæng, Naturfag.
Fag: Dansk, Historie
Læringsmål: Eleven kan relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv. Eleven kan følge regler for kommunikation i overskuelige formelle og sociale situationer.
Praktisk information: Efter ”skoledagen” kan madpakkerne, alt efter vejret, spises i haven og det gamle legetøj bliver taget frem. Efter besøget får eleverne udleveret en fribillet til Gilleleje Museum, så de kan tage deres forældre og/eller søskende med og lære dem lidt af det, de selv har lært.