Mark | Billund Kommunes Museer

Dyrk lige landbruget

Eleverne lærer om forskellen på næringsrig og næringsfattig jord, hvordan man kan tilføre næring til jorden, og hvad det kan have af konsekvenser. Med udgangspunkt i det gamle engvandingsanlæg lærer eleverne om opdæmning og manipulation af vandressourcer, som menneskeheden har brugt til kunstvanding i tusinder af år.

Vores museumsvært tager imod eleverne ved udstillingsbygningen. Værten tager jer med rundt på gårdens jordarealer og fortæller om landbrug i gamle dage. Herefter går I op til heden, hvor I kigger på jordforholdene i den uopdyrkede hede. I slutter af i kartoffelmarken og taler om, hvad der er anderledes ved jorden her, hvad forskellen er på næringsrig og næringsfattig jord, hvad planter har godt af, og hvordan man kan gøre jorden god for planterne.

Eleverne skal nu selv danne gode jordforhold for en afgrøde. I en klar, høj beholder skal eleverne lægge forskellige jordlag (sten, jord iblandet sten, leret jord, muldjord, gødning) i rigtig rækkefølge og herefter plante et frø. Beholderen tages med hjem på skolen.

Efter opdyrkning af jorden skal jorden plejes og vandes. Nede i engen tæt ved det gamle engvandingssystem og midt mellem engvandingskanalerne formidles fortællingen om at udnytte vandet som ressource og livgiver i landbruget og som tiltrækning for bosætning i sandede jorde. Eleverne vises rundt i kanalsystemer og får indsigt i principperne bag. Eleverne skal nu designe deres egne engvandingskanaler ved at tegne deres forståelse heraf.

Jorden i kartoffelmarken undersøges.
Jorden i kartoffelmarken undersøges nøje.
Foto

Ibsen

©

Mark | Billund Kommunes Museer

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
800 kr.
Yderligere priser:
Gratis for skoler i Billund Kommune.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5.
Kompetenceområde:
Historie - Kronologi og sammenhæng, Natur/teknologi - Perspektivering
Fag:
Historie, Natur/teknologi
Læringsmål:
- Eleven kender forskellen på næringsrig og næringsfattig jord.
- Eleven ved, hvad næring er i forhold til agerbrug
- Eleven ved, hvordan man kan tilføre næring til jorden
- Eleven kan kende forskel på de mest almindelige kornsorter, som vi bruger i dag; havre, rug og hvede.
- Eleven forstår vandets betydning for planter.
- Eleven forstår, hvordan man kan manipulere et vandløb til sin fordel, mht. vandtryk, fald, hældninger, vinkler, mønstre og sammenhæng.