Evolution og genetik
Der tages udgangspunkt i husmusens evolutionære udvikling gennem udregning af fitness for forskellige fænotyper samt registrering af musens tilpasninger til forskellige selektionsfaktorer. Vi kigger på musens arvemateriale og gennemgår meiose og mutation som en forudsætning for variation, der er en forudsætning for evolution.
Til sidst skal eleverne selv sætte evolutionens grundbegreber på en vandrende rosengren og diskutere kønnet formering kontra ukønnet formering i et evolutionært perspektiv.
Før ZOO, i ZOO og efter ZOO
Undervisningen i ZOO baseres på, at I hjemme på gymnasiet har forberedt besøget.
Download lærervejledningen nedenfor og tilhørende arbejdsark hvor vi har givet forslag til, hvordan I kan kæde dagen i ZOO sammen med et undervisningen på skolen. Herved vil eleverne få størst muligt udbytte af besøget.
Ønsker I at arbejde videre med evolution i ZOO på egen hånd kan følgende materialer nedenfor anvendes - lærervejledning og cases
Nøgleord
Evolution, nedarvningsprincipper, DNA, kromosomer, gener, alleller, mutation, genotyper, fænotyper, fitness, tilpasning, fylogenetisk træ, kønnet formering, fødselsoverskud, variation, meiose, selektionsfaktor, selektionspres, naturlig selektion, art, jomfrufødsel.
Læringsmål
Hensigten med forløbet er:
- At eleverne opnår viden om evolutionens grundbegreber gennem en enkelt arts evolutionære udvikling
- At eleverne opnår viden om de genetiske processer, som er til stede ved evolution, herunder nedarvningsprincipper, genotyper, fænotyper, meiose, mutation.
- At eleverne kan udregne absolut og relativ fitness for forskellige fænotyper
- At eleverne bliver bekendte med opbygningen af fylogenetiske træer
- At eleverne kan diskutere fordele og ulemper ved ukønnet formering i et evolutionært perspektiv.
Faglige mål og fagligt indhold
Kernestof
Genetik og molekylær-biologi: nedarvningsprincipper, replikation, proteinsyntese, mutation, mitose, meiose og genteknologi
Evolutionsbiologi: biologisk variation og naturlig selektion
Repræsentations- og modelleringskompetencer
Anvende relevante digitale værktøjer, herunder matematiske, i en konkret faglig sammenhæng
Anvende enkle matematiske repræsentationer, modeller og metoder til enkle beregninger, beskrivelse og analyse
Anvende fagbegreber, fagsprog, relevante repræsentationer og modeller til beskrivelse og forklaring af iagttagelser og til analyse af enkle biologiske problemstillinger.
