Faderskabsbestemmelse af chimpanserne
Zoos chimpansepopulation består af hunner med unger samt 2 voksne hanner. Den ene han, Carl, er den ubestridte alfahan og har eneret på hunnernes gunst. Zoo har udført en undersøgelse af alle individernes arvemateriale for at undersøge, hvorvidt Carl rent faktisk er far til ungerne, eller om beta-hannen Yoran har haft succes med skjulte parringer.
Undervisningen er opdelt i 2 dele:
Først et møde i abejunglen med de dyrepassere, der dagligt passer aberne. Eleverne får her en indsigt i abernes forskelligheder, samtidig med at de kan stille spørgsmål til dem, der har den tætte daglige kontakt med dyrene. I hold noterer de markører, som gør det muligt at skille individerne fra hinanden.
Anden del af oplægget foregår i Zooskoletjenestens undervisningslokaler.
Via udleverede sekvensanalyser af såkaldte 13 CODIS-markører udføres faderskabsbestemmelser af ungerne ved sammenligninger mellem unger og voksne individer.De markører, der dokumenterer faderskab, bygges i dna-modeller. Holdende sammenligner og diskuterer deres resultater.
Genetik på a- eller b-niveau er en fordel, men ikke en forudsætning.
Før ZOO, i ZOO og efter ZOO
Undervisningen i ZOO baseres på, at I hjemme på gymnasiet har forberedt besøget.
For repetition af dagens undervisning download da arbejdsark til efterbearbejdelse hjemme på skolen.
Nøgleord
Avlssamarbejde, faderskabsbestemmelse, genotype/fænotype, kodende/ikke kodende DNA, mikrosatellitter (SSR/STR), DNA-helix, kromosomer, alleller, basepar (AT og CG)
Læringsmål
Hensigten med forløbet er:
- At kunne sammenligne chimpanser ud fra fæno-og genotype.
- At kunne beskrive DNA og kromosomers opbygning og hvordan den viden kan bruges ved avlsarbejde og faderskabsbestemmelse
- At kunne bygge en model af en DNA-sekvens ud fra ét allel i en mikrosatellit fx (AATG)6
- Aktivt at kunne bruge mikrosatellitter til at lave faderskabsbestemmelse.
- At kunne diskutere vigtigheden af avlssamarbejdet i ZOO.
