FAGENE I DET FRI - SKOLEN I SKOVEN
Gennem forskellige aktiviteter, skal eleverne styrkes i anvendelsen af nogle af de mange faglige og kropslige kompetencer, de har tilegnet sig gennem deres skoletid.
Her er fokus på hvordan, hvad, hvor, hvorfor og hvilket og ikke så meget fokus på et specifikt fagligt resultat.
Det ønskes, at eleverne arbejder med kommunikation gennem beskrivende, forklarende og argumenterende samtale særligt med opmærksomhed på den løbende feedback.
Forløbet kan lægges over flere dage, men det optimale er to hele dage, hvor alle faglærerne deltager. På den måde er alle fag i spil hele tiden, og eleverne får tid til at formidle opgaverne bedst muligt. Eleverne kan arbejde med to af fagene den ene dag og to af fagene den næste. Det er en fordel at have alle faglærere til stede begge dage, så eleverne ikke behøver at arbejde med det samme på samme tid, men selv kan vælge til og fra. Derved vil engelsklæreren også have bedre tid til samtalen med hver enkelt elev, da den del godt kan blive lidt tidskrævende
IDRÆT: Lav et forhindringsløb i skoven som dine kammerater skal løbe. Tænk anderledes: Hvad er en forhindring? Skal de bære på noget på turen, skal de bygge noget for at kunne komme videre, skal der løses en gåde eller noget helt andet? Her skal I naturligvis tænke idrætsfagligt.
MATEMATIK: Rumfangsberegninger. Hvor stort er rumfanget af et træ? Eller af en bålhytte? Eller af en bakke? Hvor meget vand er der i søen? Geometrisk og fysisk undersøgelse af en cykel: Den stillestående cykel og cyklen i bevægelse.
UNDERSØGELSE AF EN CYKLEN (UDDYBNING AF MATEMATIK-FORLØBET) Der er to måder at se cyklen på. Når den står stille, og når den er i bevægelse. Den stillestående cykel • Hvad er rumfanget af en cykel? • Hvad vejer den? • Hvad er massefylden? • Hjulets omkreds? • Hvor lang er din cykel, hvis man lægger alt i forlængelse af hinanden? Cyklen i bevægelse • Hvor hurtigt kører du? • Hvor langt? • Hvor mange procent hurtigere er du end din makker? • Hvordan ville det se ud, hvis du løb i stedet for? • Hvor langt kan du komme med et enkelt tråd i pedalen i 1. gear, 2. gear, 3. gear osv.? Lav en funktion ud af opdagelserne.
ENGELSK: Lav en guidet tur i skoven. Den skal vare tre minutter. Hvad ser og hører man på turen? Der kan sættes krav om inddragelse af særlige ordklasser eller temaer. I denne del af opgaverækken får læreren mulighed for en-til-en samtale med hver enkelt elev.
DANSK: Kommunikation – både beskrivende, forklarende og vejledende. Der kan eventuelt tænkes i Romantikken som periode og derigennem få samtalen om sanseindtryk i spil.
Kilde: Forløbet er udarbejdet af Peter Jensen, Skovshoved Skole til materialet "udeskole der bevæger" og redigeret af udeskolekonsulent Charlotte Åsell
