H.C. Andersens Hus

Forglem mig ej (gratis)

I ”Forglem mig ej” markerer vi 150-året for H.C. Andersens død, ved at undersøge H.C. Andersens tanker om død, udødelighed og livet efter døden. H.C. Andersen ville gerne være udødelig i den forstand, at folk skulle blive ved med at huske ham. Han brugte selv blomster til at huske steder han havde besøgt eller mennesker han holdt af. Med udgangspunkt i to af Andersens eventyr dykker eleverne ned i samtaler om minder og fysiske genstande betydning for os, når vi gerne vil huske.

Undervisningsforløbet starter med, at eleverne oplever museets udstillinger, hvor de forholder sig til om H.C. Andersen lever videre i museet i dag og om de tror, han ville kunne lide museet. Han ville jo så gerne huskes, men kan man selv bestemme, hvad andre husker en for? Eleverne bliver også klogere på de museale fag, og hvordan vores genstande skal bevares – og på hvilken betydning det har for genstandene at blive udstillet og set på.

H.C. Andersen brugte ofte blomster til at huske oplevelser eller steder, og han kunne samle dem i bøger som et helt herbarium.  På baggrund af en filosofisk dialog om to af H.C. Andersens eventyr, fordyber eleverne sig i en kollageopgave i museets atelier. Eleverne laver deres egen bog med herbarier af kollageblomster, hvor 

kollagerne fortæller om et minde eller en oplevelse kun eleven selv kender til. Eleverne kan bygge videre på deres herbarier eller kollager på skolen eller derhjemme. 

Under undervisningsforløbet veksler formidleren imellem flere former for vidensdeling og læring. I nogle dele af forløbet skal eleverne primært lytte til formidleren, imens andre dele af forløbet består af åbne dialoger og en fælles søgen, undren og udforskning. Her er det vigtigt, at elevernes umiddelbare svar og tanker får plads. Formidleren styrer dialogen og sikrer, at forløbet skrider fremad.

Formidleren vil være tydelig over for eleverne og dig i de enkelte situationer omkring, hvorvidt eleverne skal lytte, deltage eller arbejde på egen hånd. Spørg formidleren, hvis du er i tvivl om din rolle undervejs. 

Undervisningsforløbet er udviklet i samarbejde med psykolog, Heidi Philipp og Filosofi i Skolen, Syddansk Universitet. 

Eleverne skaber deres egne værker
Foto

Lærke Beck Johansen

©

Museum Odense

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Udbydes gratis i 2025 med støtte af H.C. Andersen Fonden. Max en klasse pr. undervisningsforløb.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Billedkunst - Billedfremstilling, Billedkunst - Billedkommunikation, Dansk - Fortolkning, Dansk - Kommunikation, Dansk - Lytning, Dansk - Tale
Fag:
Billedkunst, Dansk
Læringsmål:
Forløbet underbygger at eleverne:
• skaber nye fortællinger med både mundtlige og billedlige udtryk
• skaber billeder og historier med afsæt i H.C. Andersens kunstneriske metoder
• forholder sig kritisk og reflekterende til museumsformidling