Vendsyssel Historiske Museum

Fra jernkors til trækors

Hvad får en ung mand til at blive nazist? Er han mon født ond, eller kunne det være sket for dig og mig?

Med udgangspunkt i VHM’s nye udstilling om besættelsestiden, "Vendsyssel Besat", tilbyder Skole-Kirke-Tjenesten og Skoletjenesten ved VHM en unik oplevelse for 12 klasser. Efter et besøg i udstillingen vandrer vi ud i byen til nogle af de steder, hvor besættelsestidens terror, sabotage og jagten på stikkere fandt sted. Vi møder blandt andet den unge Aage Mariegaard fra Brønderslev-egnen, der i 1945 blev dømt til døden for 10 drab og 32 sabotagehandlinger. Efterfølgende går turen til en af byens kirker, hvor vi får sat besættelsestidens etiske dilemmaer ind i et større eksistentielt og religiøst perspektiv, der blandt andet tager udgangspunkt i begreberne skyld og straf i tilgivelsens kontekst.

Før: Til forløbet er der udarbejdet et lille inspirationshæfte, som I vil få udleveret et par uger før. I finder desuden supplerende undervisningsmateriale på mitCFU

Under: På dagen bliver I løbende præsenteret for en række etiske spørgsmål og dilemmaer, som I med fordel kan arbejde videre med på klassen. Vi mødes ved det gamle rådhus på Torvet.

Efter: Dagens indhold kan med fordel bruges til udarbejdelse af et produkt, der tager udgangspunkt i de dilemmaer I har beskæftiget jer med under forløbet. Vi foreslår at I udarbejder et bogomslag. Efter aftale kan skoletjenesten bookes til at forestå efterbearbejdningen på skolen. Klik her og se vores inspirationsfilm til grafisk facilitering og arbejdet med bogomslag

Forløbet kan bookes 3. 5. og 6. oktober kl. 8.30 og kl. 10.30 samt 16. 18..og 19. april kl. 8.30 og kl. 10.30 Tilmelding skal ske senest d. 20. september og d. 28. marts. 

Skyld og tilgivelse i krigens skygge

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Gratis for privat og folkeskoler i Hjørring Kommune. Øvrige 800 kr.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Kristendomskundskab - Livsfilosofi og etik
Fag:
Historie, Kristendomskundskab
Læringsmål:
Gennem fortællingen om besættelsestiden i Vendsyssel lærer vi at bruge historien til at tage stilling til etiske dilemmaer om skyld, straf og tilgivelse.