Næstved Kommune - Åben Skole

Fremtidens demokrati?

Har verden brug for et bedre styresystem? Med dette forløb vil vi sammen med eleverne stille spørgsmålstegn ved, om den demokratimodel, vi har i dag, er tidssvarende både etisk og i forhold til udfordringerne. Vi vil derefter præsentere et forslag til en opdateret demokratimodel og diskutere, om den er mere relevant i forhold til udfordringerne og i etisk forstand. Modulets mål er ”at gøre eleverne mere opmærksomme på, åbne overfor, kvalificerede til og interesserede i at tænke kritisk og nyt omkring demokratiets fremtid i Danmark og resten af verden”. Forløbet er på én gange 45 min. og én gange 90 min. og egner sig til grundskolens udskolingsklasser og gymnasiet. Det kan tilpasses og udvides efter behov.

Baggrund
Både verden og vores måde at tænke på ændrer sig, så derfor ville det være mærkeligt, om vi lige netop nu har det eneste rigtige demokratiske system. Naturligvis skal man ikke lave om på noget, der fungerer godt, og måske har demokratiet fra 1848 med diverse opdateringer fungeret godt i mange år.
Men alt er ikke i sin skønneste orden. Biodiversiteten falder, insekterne forsvinder, arter uddør, vi lægger i ovnen til et kaotisk klima for fremtidige generationer, verdens råstoffer svinder, der er sult i en verden med masser af mad, der er meget lidt tillid til de folkevalgte politikere, de politiske partiers medlemstal falder, populismen vokser osv.
Disse tilstande kan der være mange grunde til, men meget af det skyldes de fælles beslutninger, vi som samfund har taget og fortsat tager – i Danmark og i andre lande. Derfor er det nok værd at se det beslutningssystem, som bruges af de fleste lande i verden, efter i sømmene. Og dette system er det nationale repræsentative demokrati. Der er en hel del, der tyder på, at dette system ikke altid træffer de bedste valg, for nu at sige det pænt. Måske har verden brug for et bedre styresystem?
Demokratisk dannelse handler ikke kun om demokratisk kultur i hverdagen og om at køre modellen fra 1848 videre. Det handler ikke kun om at lære eleverne at passe ind i og passe på denne model. Eleverne skal også kunne forholde sig kritisk til den nuværende demokratiform, og de skal kunne være kreative/innovative i forhold til at udvikle bedre og mere tidssvarende demokratiformer, hvis de synes, det er nødvendigt. Vi er ikke nået til historiens afslutning, hvad angår demokratiet.
Bemærk, at forløbet i sin grundform for ikke at blive for langt og tungt kun præsenterer et par relaterede modeller for et fremtidigt demokrati. Forløbet kan godt udvides til at inkludere andre forslag.

Formålet med modulet „Fremtidens Demokrati?”:
Det overordnede mål:
• at gøre eleverne mere opmærksomme på, åbne overfor, kvalificerede til og interesserede i at tænke kritisk og nyt omkring demokratiets fremtid i Danmark og resten af verden.
Tre specifikke mål:
At få eleverne til at overveje:
• om den nuværende demokratimodel er etisk forsvarlig (rimelig, retfærdig).
• om den nuværende demokratimodel kan løse det enorme udfordringer vi globalt står overfor.
• nogle eksempler på nye demokratimodeller, som gør krav på både at være mere etisk tilfredsstillende og mere effektive i forhold til at kunne løse nogle af de problemer, verden står overfor.

Forudsætninger:
Det forudsættes, at eleverne har et godt kendskab til det almindelige repræsentative demokrati i Danmark. Dvs. at det vil være oplagt at bruge vores forløb om fremtidens demokrati i forlængelse af et mere generelt forløb om demokrati. Under alle omstændigheder skal forløbet om fremtidens demokrati justeres, så det passer ind forløbet i den specifikke klasse.

Tid:
Grundforløbet tager én lektion @ 45 minutter og én @ 90 min. Tidsforbruget skal vurderes sammen med læreren.
Dette grundforløb kan let udbygges til et forløb, som går langt mere i dybden, men som også er mere krævende og tager mere tid. For nogle af de områder, der kan uddybes, se emnerne A til F beskrevet på side 4 til 7. Dette er nok mest relevant for niveauet over grundskolen, såsom gymnasiet. Vi er åbne over for at skræddersy forløb.

Målgruppe:
Grundforløbet egner sig til grundskolens udskolingsklasser og til gymnasiet, men for gymnasiet er det nok rimeligt at fylde lidt mere stof på fra de fem emner i slutningen af teksten.

Forberedelse:
LDN skal orientere læreren nærmere om detaljerne i forløbet, herunder de nye demokratimodeller, som sættes til debat, og læreren skal om nødvendigt bidrage med forbedringer i forløbets pædagogik.
Forløbet skal passes ind i en større sammenhæng. Som det fremgår, er der ikke nogen opstart, som fokuserer elevernes opmærksomhed på ”demokrati”. Derfor skal der forud for forløbet være et demokratiforløb af en eller anden slags.
Det skal besluttes, om der skal inddrages noget fra emnerne A til F. Hvis ja skal forløbet justeres.
Detaljerne i og materialerne til undervisningsforløbet er ikke fuldt udviklet. Der skal derfor gå mindst en måned, fra vi bliver enige om et forløb, og til det afvikles.
Det skal findes tre elever, som vil øve sig i at holde taler på vegne af Fremtiden, Menneskeheden og Naturen. Der vil foreligge et skriftligt oplæg, som kan bruges, men eleverne kan selv modificere og tilføje, så længe pointen ikke forsvinder. Der skal udvikles et passende kostume, evt. blot en hat med tekst. Der skal også lave kostume/hat til tre ”problembørn”: *Verdens ulighed/fattigdom, *Klimakaos og ressourcemangel og *Svindende naturrigdom og artstab, og findes elever, som vil bære dem. Dette skal være på plads, før forløbet begynder.

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Pris:

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Dansk - Kommunikation, Samfundsfag - Politik
Fag:
Dansk, Samfundsfag
Læringsmål:
At få eleverne til at overveje:
• om den nuværende demokratimodel er etisk forsvarlig (rimelig, retfærdig).
• om den nuværende demokratimodel kan løse det enorme udfordringer, vi globalt står over for.
• nogle eksempler på nye demokratimodeller, som gør krav på både at være mere etisk tilfredsstillende og mere effektive i forhold til at kunne løse nogle af de problemer, verden står over for.