Gammel Estrups riddere
Børnene træder sammen med den udklædte museumsformidler ind i rollen som riddere på Gammel Estrup. Sammen med ridderen starter de med at gå på opdagelse i udstillingen. For at blive rigtige riddere, skal børnene herefter male deres eget våbenskjold. Våbenskjoldene er en måde, hvorpå børnene igennem kreativitet kan kommunikere noget om deres egen identitet. Børnene lærer både om våbenmærker og deres betydning, men også om hvad det vil sige at være del af et fællesskab, selvom de er forskellige. Skjoldet kan de tage med hjem ved dagens afslutning.
Som fuldt udrustede riddere skal børnene prøve kræfter med forskellige ridderdiscipliner i en ridderturnering, der både sætter gåpåmodet og motorikken på prøve. Ridderlegene er fælles lege, hvor vi udforsker bevægelse og sociale omgangsformer. I forbindelse med legene øver børnene sig i at deltage både iagttagende og gennem mere initiativtagende positioner.
Til slut sætter børnene deres segl på en fælles håndfæstning og afgiver et ridderløfte. Håndfæstningen er baseret på et gammelt lovdokument og I kan tage det med hjem og arbejde videre på det. Dokumentet beskriver opgaverne og reglerne for det sociale samspil ridderne imellem.