Geologiske processer 1
Naturvejlederen tager klassen med på Klintebakken bag NaturBornholm, hvor det er muligt at fortælle og vise bjergarternes kredsløb. Vi starter med grundfjeldets mineraler, dannelse og bjergkædedannelse med magmatiske og metamorfe bjergarter. Eleverne kommer også til at opleve skurestriber fra istidens nedbrydende erosion og nogle af de vandreblokke, isen har efterladt.
Eleverne får pladetektonik tæt ind på kroppen, når de står ved et gammelt jordskælv, der gør, at man i dag kan have fødderne på to forskellige geologiske lag med 1,2 mia. års aldersforskel, og går på en forstenet havbund, der lå på den anden side af jordkloden, da sandet sedimenterede, og sandstenen blev dannet.
Før læringsaktiviteten på NaturBornholm kan eleverne gå på opdagelse på stranden og finde sten - hvilke bjergarter er det? Er de bragt med isen? Det er også en god idé at benytte de læringsspil, der findes på nettet.
Efter turen med naturvejlederen er I velkomne til at benytte NaturBornholms udstillinger, i perioden fra 1. april til 31. oktober, eller bruge Naturværkstedet. Husk at booke rummet før besøg.
Forløbet lægger op til videre arbejde med Jordens opståen og udvikling.
Praktisk information:
Hvornår: Hele året
Det foregår udendørs: Tag tøj og sko på til det.
Tag gerne billeder med tablets eller mobiltelefoner under forløbet, der kan bruges til efterbearbejdning.
Baggrundsmaterialer:
- Naturstyrelsen pjece: Sten på stranden
- Geotema: Geologi spil
- Youtube: Datering
- Jørgen Butzbach. NaturBornholms Forlag, 2007: Geologi på Bornholm
- NaturBornholm skoletjeneste: Geologi
Arbejdsark:
