Geologiske processer 2
Undervisningsoplægget starter med et oplæg om Bornholms dannelse og om de bornholmske bjergarter, der findes på Klintebakken - Gnejs, Nexøsandsten og Balkasandsten. Eleverne får desuden et overblik og et kendskab til processerne i et geologisk kredsløb: Bjergartsdannelse, forvitring, erosion, transport og aflejring.
Gennem en lille dramatisering tydeliggør naturvejlederen sammen med eleverne, hvordan forkastningen på Klintebakken er fremkommet.
På baggrund af den viden, eleverne nu har om Klintebakken, benytter eleverne holdvis stensavs-værkstedet. Udstyret med sikkerhedsbriller og forklæde saver de sten over og laver en model af Klintebakkens forkastning. Til sidst i læringsforløbet anvender eleverne deres modeller til at forklare det landskab, som vi ser i dag, og som er resultatet af forkastningen.
Før undervisningsoplægget "Geologiske processer 2" er det godt at have været på Klintebakken med undervisningsoplægget Geologiske processer 1" eller samle sten på stranden og finde ud af, hvilke bjergarter det er, eller spille læringsspil på nettet.
Efter oplægget med naturvejlederen kan I blive i Naturværkstedet. Husk at booke Naturværkstedet på forhånd.
I er altid velkomne til at benytte NaturBornholms udstillinger, som har åbent fra 1. april til 31. oktober. Det anbefales, at I før undervisningsoplægget går en tur til Klintebakken – for at se på gnejs og sandsten samt spor efter et gammelt jordskælv.
Oplægget "Geologiske processer 2" lægger op til, at I selv kan arbejde videre med historien om Bornholms natur gennem 1.700 millioner år, fra grundfjeldet blev dannet og frem til nutidens varierede landskab.
Praktisk information:
Hvornår: Hele året
Tag gerne billeder med tablets eller mobiltelefoner under forløbet, der kan bruges til efterbearbejdning.
Baggrundsmaterialer:
- Geotema: Geologi spil
- Youtube: Datering
- Jørgen Butzbach. NaturBornholms Forlag, 2007: Geologi på Bornholm
- Naturstyrelsen pjece: Sten på stranden
- NaturBornholm skoletjeneste: Geologi
Arbejdsark:
