Nordatlantens Brygge

Grønlandske myter og åndevæsener

Hvad kendetegner en myte, og hvilken kulturel betydning har myter haft i Grønland?

Længe før kristendommen ankom til Grønland i 1721, praktiserede inuit en folketro forankret i naturen, med en mangfoldighed af ritualer og mundtlige fortællinger. 

Forløbet indledes med at eleverne hører tilblivelsesmyten om Havets Moder i glaskalejdoskopet ’Kosmisk Rum’. Herefter arbejder eleverne aktivt med grønlandske myter og hvad de fortæller om levevilkår og hverdagens problemstillinger i de inuitsamfund, som de er opstået i. Vi taler om hvad der karakteriserer en myte, og om hvordan den danske kolonimagt ulovliggjorde inuitisk folketro. Endelig opfinder og illustrerer eleverne nye mytologiske åndevæsener, der knyttes til konkrete problemstillinger fra deres eget liv.

Undervisningsforløbet kan inddrages i dansk, billedkunst og kristendom.
Forløbet kan f.eks. kombineres med genreforløb om myter, sagn og folkeeventyr. Det kan også inddrages som en del af et forløb om ikke-kristne religioner, eller om Grønland. Det understreges at forløbet ikke handler om nutidens Grønland, men om de myter som inuit har fortalt længe før Danmark koloniserede landet.

Kosmisk Rum af Tróndur Patursson
Kosmisk Rum af Tróndur Patursson
Foto

Torben Eskerod

©

Nordatlantens Brygge

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
Gratis
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Billedkunst - Billedanalyse, Billedkunst - Billedfremstilling, Dansk - Fremstilling, Dansk - Kommunikation, Dansk - Lytning, Kristendomskundskab - Ikke-kristne religioner...
Fag:
Billedkunst, Dansk, Kristendomskundskab
Læringsmål:
Eleven får
- Forståelse for grønlandsk mytetradition og hvordan mundtlige fortællinger opstår og udvikler sig. Introduktionen til grønlandske myter inviterer eleven til at reflektere over hvilken betydning de forskellige fortællinger og ritualer har og har haft for menneskers liv i Grønland.
- Grundlæggende kendskab til konkrete inuitiske myter og åndevæsener, og hvad de fortæller om grønlandske samfund inden kristendommens ankomst.
- Erfaring med at udtrykke sig i tale og billede i en form, der passer til mytegenren. Eleven får træning i at anvende myten som genre, og i at overføre mytetraditionen til elevens egen kontekst.

Se alle tilbud fra: