Gudernes gunst
Eleverne iklædes jernaldertøj og får jernaldernavne ved modtagelsesbygningen. Derefter går vi op i landsbyen. I et af husene hører vi om jernalderens guder, åndsliv og ofringer, som er mere forskellige, end man skulle tro. Vi hører om moselig og meget forskellige offergaver.
Vi starter med at lave en fælles ceremoni og ofring i stenkredsen foran offerlunden i landsbyen. Hvad skal der til for at komme i god kontakt med guderne? Hvad er en ceremoni? Hvad skal den indeholde? Hvad vil man ofre sammen med sin stamme?
Så skal vi have gang i værkstederne. Har man lyst til at prøve forskelligt, kan man skifte mellem grupperne, men det er tanken, at eleverne fordyber sig i hver sit område:
- Eleverne snitter træfigurer – styrkemænd og -kvinder. De kan tage dem med hjem, stille dem i offerlunden eller rundt om i landsbyen. Vi vil blive glade for at modtage dem til beskyttelse af Hvolris.
- På Hvolris er der fundet et lille lerhoved. Det kan ses i vores udstilling. Måske var det en husgud? Eleverne laver deres eget lille lerhoved eller deres egen lille husgud.
Til sidst, når jernaldertøj og navneskilte er afleveret, er der tid til at besøge vores udstilling, hvor der også findes en planche om Roum-hovedet. Samtidig er det muligt at handle i museumsbutikken.
Der er indlagt pauser undervejs, hvor eleverne kan spise deres madpakker.
I forberedelsesmaterialet findes en pdf om jernalderens tro, så eleverne kan forberedes inden ankomsten til Hvolris. Det kan også bruges som opfølgning.
Ingen tvinges til at deltage i ceremonien, hvis det strider imod deres overbevisning.
Tilbydes i sommerhalvåret.
