Hollænderbønderne og Bourdieus kapitalformer
Undervisningsforløbet "Hollænderbønderne og Bourdieus kapitalformer" tager eleverne med på en omvisning på Amagermuseet, hvor de skal høre om øens særegne lokalhistorie og identitet. Herefter skal eleverne selv reflektere over, hvordan de tre kapitalformer kommer til udtryk i hhv. fastelavnsfejringen, kirken og amagerdragten samt finde genstande i udstillingerne, der understøtter deres argumenter.
Dragterne skildrede efter udsmykning hvor stor en økonomisk kapital man havde. Der er en materiel værdi i dragten, og man brugte det til markedsføring. Dragterne skildrer [også] et fællesskab, da man i området havde samme dragter på. Det er den sociale kapital - de gav presige og status. Dragterne skildrer ift. kulturel kapital hvor man kom fra, og hvilken kultur man hørte til. Da man som hollænder havde en bestemt viden ift. landbrug og salg, derfor ville folk være som dem.
- Besvarelse af elever fra Himmelev Gymnasium
Mål: At eleverne opnår kendskab til hollænderbøndernes særlige status i datidens lokalmiljø og kan udvælge historiske genstande til belysning af historiske problemstillinger.
Metode: Vekslen mellem oplæg/opgaver/diskussioner.
Lokation: Amagermuseet.
Forberedelse: Som forberedelse til undervisningsforløbet kan eleverne læse Mentz, Søren: Portræt af et lokalsamfund – fra amagerdragt til røvgevir, Aarhus Universitetsforlag, 2019, s. 62-95, samt artiklen Mentz, Søren: ”Historiebevidsthed, lokalidentitet og moderne kunst”.
