Husmandsstedet Fredensdal
I vil blive vist rundt på Fredensdal, hvor I får fortalt historien om familien Kjeldmann som ejede stedet, og livet på et lille selvforsynende husmandsbrug i første halvdel af 1900-tallet, hvor man hentede vand fra brønden, havde ”das” i skuret og hest til at klare markarbejdet.
Husmandsstedet er bevaret som det så ud i 1930’erne, med undtagelse af de tidligere sovekamre som er indrettet som udstillinger, om familien Kjeldmann og om Husmandsbevægelsen på Samsø.
Fredensdal er et husmandssted fra første halvdel af 1900-tallet.
Fredensdal er et typisk eksempel på det lille familiebrug, som var så vigtig en del af dansk landbrug i størstedelen af det 20. århundrede.
Stedet blev bygget i 1904 af Søren Kjeldmann og har dannet rammen om hans, hustruen Emilies og sønnen Eduards liv.
På baggrund af grundige dagbogsoptegnelser fra 1909 til 1935 fortælles om familiens daglige liv og arbejde på ejendommen. Igennem disse bøger samt fotografier får vi et indblik i et nøjsomt og opfindsomt bondeliv.
I stalden og på markerne kan du møde ejendommens bevaringsværdige besætning af gamle danske husdyrracer: køer, grise, fjerkræ.
Den gamle prydhave er reetableret med staudebede, buksbomhække og havegange, som den så ud på fotografier fra 1920’erne.
Museet arvede ejendommen fra den sidste ejer, Eduard Kjeldmann, som havde boet her hele sit liv. Efter forældrenes død i 1930’erne overtog han ejendommen, og mens han i ejendommens drift fulgte med tiden – dog uden skiftet fra hest til traktor – skete der kun meget få ændringer i hjemmet.
Stuer, køkken, spisekammer og soels (bryggers) står uforandrede som i forældrenes tid, bortset fra at der er installeret elektrisk lys.
I de to sovekamre er der nu indrettet udstilling.
