Industrimuseet Frederiks Værk & Knud Rasmussens Hus

I sporet på 5. Thule Ekspedition

Tag med på en fantastisk rejse fra Grønland over Arktisk Canada, langs Alaskas nordkyst til det nordøstlige Sibirien. Undervejs på turen skal du selv indsamle viden om inuitkulturen på polarforskeren Knud Rasmussens tid. Du skal også genfortælle et af de sagn, der blev indsamlet under ekspeditionen, i din egen graphic novel. Forløbet er gratis og udviklet i samarbejde med Nationalmuseet, Knud Rasmussens Hus, Arktisk Institut og Candofilm.

Forløbet I sporet på 5. Thule Ekspedition er baseret på en nyproduceret dokumentarfilm, hvor eksperter fra henholdsvis Knud Rasmussens Hus, Nationalmuseet og Arktisk Institut har besøgt nogle af de vigtigste steder på 5. Thule Ekspeditions rute. Med på en del af den nye rejse er også kunstneren Nuka Godtfredsen, der til forløbet har tegnet en række graphic novels, som er integreret i filmen og i materialet som helhed. Det er også Nukas datter, der fungerer som fortæller i filmen og på den måde går på opdagelse i historien sammen med eleven.

Forløbet tager dine elever med på en rejse i sporene på ekspeditionen og giver dem en indsigt i en række perspektiver på den inuitkultur, som Knud Rasmussen undersøgte for 100 år siden. Undervejs skal eleverne selv undersøge forskellige spørgsmål og indsamle viden. De skal også prøve kræfter med en række kreative opgaver, hvor de kan bruge deres viden, og de skal skabe deres egen graphic novel baseret på et af de sagn, som Knud Rasmussen indsamlede i løbet af ekspeditionen. Som en rød tråd gennem forløbet suppleres indholdet af underbyggende citater fra Knud Rasmussens bog Den store slæderejse fra 1932, og den berømte polarforsker får på den måde sin helt egen stemme med i fortællingen om 5. Thule Ekspedition.

Find hele undervisningsmaterialet på forstå.dk. 

Forløbets opbygning – og muligheder for variation

Filmen er opdelt i tre dele og et filmklip for hvert kapitel, hvor eleverne sammen med udvalgte fagfolk genoplever ekspeditionen ud fra forskellige udvalgte lokationer.

Forløbet er ligesom filmen inddelt i tre kapitler, der er bygget op over nogle faste hovedelementer.

  • Del 1: Introduktion til filmdel og filmvisning + samtale og vidensopsamling/deling
  • Del 2: Fire valgfrie opgaver til yderligere arbejde med emnet
  • Del 3: Genrearbejde med fokus på sagn/myter samt graphic novels
  • Del 4: Workshop med fokus på produktion af egen graphic novel

Forløbet kan kombineres med en rundvisning i Knud Rasmussens Hus. 

Knud Rasmussen på slæderejse.

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Pris:
Gratis

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6., 7.
Kompetenceområde:
Billedkunst - Billedfremstilling, Dansk - Fremstilling, Dansk - Læsning, Dansk - Tale, Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde
Fag:
Billedkunst, Dansk, Historie
Læringsmål:
Forløbets fag og Fælles Mål

Der indgår faglige dele fra flere fag i forløbet. Det er dog på et niveau, hvor alle lærere vil kunne bruge det i undervisningen, også selvom man fx kun underviser i et af forløbets fag. Målene er sat for 5.-6. klasse, hvilket er forløbets hovedmålgruppe. Forløbet kan dog bruges af både lidt yngre og lidt ældre elever. Læreren skal i så fald selv finde frem til de mål, der passer på disse trin.

I forhold til danskfaget er der især fokus på elementer som:
- Genrearbejde og læsning (graphic novels/myter/sagn)
- Skrivning (dagbog, billedtekster, sagnformidling)
- Mundtlighed (i form af løbende diskussion af indhold samt præsentation af opgaveløsninger og produktioner)

I forhold til historiefaget er der især fokus på elementer som:
- Informationssøgning
- Kildearbejde
- Historieformidling

I forhold til billedkunstfaget er der især fokus på elementer som:
- Tegning og tegneteknikker
- Billedskabelse