Kanosejlads
Aktiviteter
Turen starter med en gennemgang af sikkerhed til søs og en introduktion til forskellige kanoteknikker. I vandet skal vi prøve færdighederne i praksis, og derefter tager vi fat på den egentlige sejlads. Vejr og vind bestemmer, hvor og hvor langt vi kan sejle. Samarbejde, idræt og kanofærdigheder er i centrum, og der vil være indlagt udfordrende elementer som fx balanceøvelser i turen for dem, der måtte have lyst. Så husk tørt tøj og evt. badetøj, hvis man vil undgå våde bukser.
OBS:
- Én instruktør kan kun sejle med 12 af gangen, så en klasse med fx. 24 elever bliver delt i to hold.
- Vær opmærksom på, at den planlagte rute kan ændres, hvis vejret vil det anderledes. Dermed kan turen blive afkortet, hvis naturvejlederen vurderer det nødvendigt.
- Det kræver sejladstilladelse at deltage i aktiviteterne. Du finder link til denne i "Undervisningsmateriale" herunder.
Forberedelse
At sejle i kano er sjovt – men det kan være udfordrende og blive direkte frustrerende. Derfor er det vigtigt at forberede eleverne på, at sejladsen kræver samarbejde – også i modgang. Man kan ikke bare stå af kanoen, når vi er ude på vandet. Derfor er den vigtigste forberedelse at lære at kommunikere fornuftigt med hinanden, lære at lytte og være overbærende/tålmodig, så man arbejder som et hold og ikke som individualister. Vi sejler 2-3 personer i hver kano, alt efter hvor mange I er, og hvor lang tid vi har til rådighed. Der ligger en serie små film om kanosejlads på YouTube, der kan være nyttige at se inden (se "Undervisningsmateriale").
OBS: Vi laver altid holdene på selve dagen, men du må godt som lærer overveje på forhånd, hvem der kunne fungere sammen i en kano. Det kan ofte være en god idé at blande kønnene, så der ikke er rene "drenge-" og "pige"-kanoer, af hensyn til gruppedynamikken i og imellem kanoerne.
Efterbehandling
Hvad har jeres oplevelse med kano haft af betydning for jer? Har I lært noget nyt? Hvordan føltes det før? Og efter? Prøv at sætte ord på jeres individuelle oplevelser, fx ved at lave en video eller skrive en dagbog/refleksion.
Undervisningsmateriale
