Kulturpakker

Kulturpakke: Kamplege og historiske fortællinger – Skoler: 3.-9. klasse

Med udgangspunkt i lege og øvelser fra bl.a. brydningens verden styrkes elevernes sansemotorik, alt imens der arbejdes med samarbejde og grænsesætning.

Beskrivelse
Brydesport i det gamle Grækenland, Romerrigets turneringer, krigstræning i middelalderen og brydning som sportsgren i Amerika. Igennem kamplege arbejder vi med historisk forståelse og personlig udvikling. Her er ingen slag og spark, men fokus på samarbejde. Sammen erfarer eleverne, at legene er bedst, når de afkoder og respekterer hinandens grænser. Ingen elev har på forhånd en fordel, alle kan være med.

Formål

  • At styrke elevernes sansemotorik for de yngre klasser og kropsforståelsen for de ældre.
  • At give eleverne en større bevidsthed om, hvordan man kan "slås for sjov" – og få et sprog for at kunne sige fra, hvis det ikke er sjovt.
  • At styrke elevernes evne til at samarbejde og sætte grænser.
  • At øge elevernes kropsbevidsthed og selvtillid.

Forberedelse

  • Sørg for en idrætssal eller et lokale med god plads og måtter, der kan lægges på gulvet.

Indtryk
Eleverne kæmper sig igennem verdenshistorien, og lærer, gennem sanser og bevægelse, hvordan man har arbejdet med kamp.

Udtryk
Kampene bygges op fra bunden, og det er eleverne, der, efter en introduktion, leger sig gennem fortællingerne.

Aftryk 
Krop og sanser styrkes på en ny og sjov måde, og de sociale færdigheder trænes, da kampen forudsætter gensidig respekt og samarbejde.

Hvad tager børnenes voksne (lærere og pædagoger) med tilbage i hverdagen?
I kan arbejde videre med de øvelser, I har lært på dagen, samt tale videre om kamp, brydning, "at slås for sjov eller alvor", grænsesætning osv.

Underviser
Rami ZouZou er forfatter og uddannet historiker med 30 års erfaring i kampsport og brydning. Han har undervist børn i alle aldre i mere end 10 år. Læs mere om hans virksomhed Playstory på Facebook: PlayStory | Facebook

Hvor: Egen skole 
Varighed: 1,5 time, tidspunkt aftales individuelt 
Periode: 2025: Uge 34-51 - 2026: Uge 2-26

Børn leger slåslege på madras.
©

Rami Zouzou

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
500 kr.
Max deltagere:
26 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Historie - Kronologi og sammenhæng, Idræt - Alsidig idrætsudøvelse, Idræt - Idrætskultur og relationer, Idræt - Krop, træning og trivsel
Fag:
Historie, Idræt
Læringsmål:
HISTORIE Kronologi og sammenhæng: Eleven kan relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv; Eleven kan sammenligne væsentlige træk ved historiske perioder; Eleven kan på bagrund af et kronologisk overblik forklare, hvorledes samfund har udviklet sig under forskellige forudsætninger.

IDRÆT Alsidig idrætsudøvelse: Eleven kan deltage aktivt i basale, alsidige bevægelser i leg; Eleven kan anvende grundlæggende, sammensatte bevægelser i idrætspraksis; Eleven kan anvende sammensatte bevægelser i udvikling af idrætsaktiviteter; Eleven kan anvende komplekse bevægelsesmønstre i udvikling a f en alsidig idrætspraksis.
IDRÆT Idrætskultur og relationer: Eleven kan samarbejde om idrætslige aktiviteter og lege; Eleven kan deltage aktivt i idrættens kultur og fællesskab; Eleven kan analysere idrætskulturelle normer, værdier og relationer; Eleven kan vurdere idrætskulturelle normer, værdier og relationer i et samfundsmæssigt perspektiv.
IDRÆT Krop, træning og trivsel: Eleven kan beskrive reaktioner på fysisk aktivitet; Eleven kan samtale om fysisk aktivitets betydning for kroppens grundform, sundhed og trivsel; Eleven kan analysere samspil mellem krop, træning og trivsel; Eleven kan vurdere samspil mellem krop, træning og trivsel i et aktuelt og fremtidigt perspektiv.