Folkekirkens Skoletjeneste i Ballerup-Furesø

Lyslevende - Om lysets betydning og symbolik

Lys er et grundsymbol, som findes overalt: i den fysiske verden, i sangtekster, fortællinger og utallige talemåder såvel som i religioner og andre livsanskuelser. Temaet i dette korte og fokuserede forløb går klassen går på opdagelse i opdagelse et udvalg af korte og velvalgte ”lys-kilder”: tekster, fotos, kunstbilleder og ritualer - fra forskellige religioner og kulturer såvel som i naturvidenskaben.

Du kan føre nogen bag lyset, bringe noget frem i lyset, have julelys i øjnene og give grønt lys til noget. Måske ikke på én gang – i hvert fald ikke uden at brænde dit lys i begge ender. 

Menneskets grunderfaring af lyset som godt og livgivende har medført, at lys er blevet et grundsymbol, der anvendes i et utal af kulturer og religioner. Også i hverdagen bruger vi ofte lys symbolsk – bl.a. i vores sprog og i handlinger, der har en særlig betydning.  Lysets symbolbetydning er temaet i dette korte og fokuserede kristendomsfaglige forløb.

Tre korte fagfilm

Til forløbet er produceret tre fagfilm med præst Signe Malene Berg, biolog Morten DD Hansen og astrofysiker Anja C. Andersen, der hver især forklarer, hvad lyset betyder indenfor deres fagområde. Filmenes gennemgående samtaleperson er skuespiller Thure Lindhardt.  

Kirkebesøg 

Forløbet indledes med et elevaktiverende kirkebesøg med skyggeteater, regnbueforsøg, mørke-fortælling fra bronzealderen og eksempler på lysets betydning i kirkens rum og ritualer. (Se videoen om kirkebesøget via skoletjenestens hjemmeside)

Lysets symbolbetydning 

Tilbage på skolen skal eleverne arbejde med lys gennem fem temaer: Lys versus mørke, Det guddommelige lys, Lys som håb, Lys mellem mennesker og Lys som oplysning.

Elevernes evne til at fortolke og anvende symboler styrkes ved, at de selvstændigt går på opdagelse i et udvalg af korte og velvalgte kilder om lys – dvs. tekster, fotos, kunstbilleder og ritualer – i forskellige religioner og kulturer. Alle lyskilderne er samlet på store arbejdsark i plakatstørrelse. 

Herefter arbejder eleverne med ritualers opbygning, og iscenesætter et fiktivt lystændingsritual.

Forløbet kan afrundes i den sidste lektion med enten collagearbejde, dramaøvelser eller beskrivelse af et nyt lys-event. 

Flerfaglighed

Forløbet er flerfagligt med mulighed for inddragelse af fysik og biologi: 

  • Fysik - Med udgangspunkt i Anja Andersen-filmen arbejdes der 2 lektioner med temaet: Lyset betydning i udforskning af rummet. Der er særligt fokus på jagten efter planeter med mulighed for liv.
  • Biologi - Med udgangspunkt i Morten DD-filmen arbejdes der 2 lektioner med temaet: Lysets betydning for klodens liv. Der er særligt fokus på fotosyntesen. 

    Fakta om projektet

  • Målgruppe: 7.-10. klasse
  • Fag: Kristendomskundskab med mulighed for at inddrage fysik og biologi
  • Lektioner: 7 lektioners kristendomskundskab inkl. kirkebesøg. Hertil evt. 2 lektioner i henholdsvis fysik og biologi.
  • Tilmeldte lærere modtager:
  • Lærervejledning
  • arbejdsark i plakatstørrelse til kildearbejdet i grupper
  • Eksperimentelt kirkebesøg tidligt i projektforløbet (primært i perioden oktober og november)
  • Adgang til hjemmeside med digitale ressourcer til undervisningen
  • Tekst- og billedkilder til download og print.
  • Inspiration til afgangsprøve
  • Materialer leveres i uge 37
billede af skyggeteater fra projektets kirkebesøg

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Pris:
Gratis
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Biologi - Undersøgelse, Biologi - Perspektivering, Fysik/kemi - Undersøgelse, Fysik/kemi - Perspektivering, Kristendomskundskab - Bibelske fortællinger, Kristendomskundskab - Ikke-kristne religioner..., Kristendomskundskab - Kristendom
Fag:
Biologi, Fysik/kemi, Kristendomskundskab
Læringsmål:
se undervisningsvejledningen