Med vandrestok og grydeske gennem middelalderen
Gennem vandringen i Haderslev bykerne får eleverne bogstaveligt talt middelalderen ind under huden. De mærker byens gadeforløb gennem fodsålerne, får fortællingerne om byens borgere og huse lige der, hvor det skete. Undervejs får eleverne små samarbejdsopgaver: De skal smage på krydderurter fra apotekets have, se på gamle bykort m.m. Byvandringen på ca. 2 km slutter ved museet. Her får pigerne kyse og drengene hat og alle forklæde på. Med udgangspunkt i opskrifter fra middelalderen fremstiller eleverne i kopier af middelalderkøkkengrej et måltid til klassen i museets bulhus fra 1500-tallet. Indretningen er spartansk. Her er kun et jordgulv, åbent ildsted og næsten ingen møbler. Eleverne skal arbejde sammen, og i løbet af 3 timer bliver der fremstillet mad fra det finere renæssancekøkken, men også brød, grød og oste, som stod på bondens bord. Undervejs i forløbet vil der naturligvis blive fortalt om datidens mad, krydderier og råvarer. I sæsonen hentes der grønne krydderurter i museets renæssancehave.