Rudersdal Museer – Mothsgården

Når krig er hverdag 1940-45

Den 9. april 1945 blev Danmark besat af tyske soldater. 2. Verdenskrig var nået til landet og frem til den 4. maj 1945 var fremmede tropper en del af virkeligheden for danskerne. Selvom slagmarkerne var langt væk, så satte krigen stadig et stort præg på livet for almindelige danskere. Varer blev rationeret, og man måtte spare på både mad, tøj og brændstof.

Vi dykker ned i, hvordan livet og hverdagen så ud for særligt børn og unge i Rudersdal, dengang Danmark var besat af tyske tropper. Hvordan var skolelivet, fritiden og ikke mindst, hvornår kom krigen rigtig tæt på med forfølgelse, flugt og frihedskamp.

Undervisningen foregår på Mothsgården inde i udstillingen, inden museet åbner for andre gæster og har også dele udenfor. Undervisningsforløbet giver eleverne historisk bevidsthed og en forståelse af, hvad det vil sige at være besat af en fremmede nation, og hvor meget livet kan ændre sig, mens hverdagen alligevel skal gå videre. Vi ser nærmere på, hvad nazisme var, og afdækker udtryk som værnemagt og værnemager, antisemitisme, og går tæt på flugten over Øresund 1943, hvor mange danske jøder flygtede fra Danmark. Til slut får alle eleverne et opgaveark, der skal løses i særudstillingen, får vi slutter af med at smage på en erstatningsopskrift fra besættelsestiden.
Tag gerne madpakker med til bagefter.

Varighed: 1,5 timer.

Max en klasse med ca. 30 børn, særligt egnet til 7.-9. klasse.
Kontakt formidlingsinspektør Maria Østerby Elleby mandag-fredag kl. 09-17 på e-mail: marel@rudersdal.dk eller på telefon 72 68 56 48 for oplysninger og for bestilling af undervisningsforløb.
Vi kan modtage klassen i mindre hold, hvis I har brug for det.
Mothsgården i Søllerød

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
400 kr.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Elevernes alsidige udvikling, Historie
Læringsmål:
Undervisningsforløbet giver eleverne historisk bevidsthed og en forståelse af, hvad det vil sige at være besat af en fremmede nation, og hvor meget livet kan ændre sig, mens hverdagen alligevel skal gå videre. Vi ser nærmere på, hvad nazisme var, og afdækker udtryk som værnemagt og værnemager, antisemitisme, og går tæt på flugten over Øresund 1943, hvor mange danske jøder flygtede fra Danmark. Til slut får alle eleverne et opgaveark, der skal løses i særudstillingen, får vi slutter af med at smage på en erstatningsopskrift fra besættelsestiden.