Øhavsmuseet

Ret & straf - før og nu

Fra mørke fangehuller til moderne fængselsceller. Den danske afstraffelseshistorie er lang og spændende, og i Arresten får I en autentisk oplevelse af de skiftende holdninger og metoder til at straffe forbrydere gennem tiden.

Fra enevældens syn på ret og straf til nutidens danske retssystem er der et kæmpe spænd, som samtidig fortæller historien om vores samfundsudvikling. Når det gælder afstraffelse, bestod arresthusenes i starten blot af fugtige fangehuller. Senere fik man også brug for at opbevare folk, mens de ventede på deres dom. I modsætning til fængsler er arrester et grænseland, hvor man både kan sidde varetægtsfængslet – og afsone mildere domme. Derfor er Arresten et autentisk og velegnet sted, når det gælder læring om udviklingen af den danske retsstat.

Klassen guides rundt i Faaborgs tidligere arrest og byret og introduceres samtidig til de abstrakte emner gennem eksempler på virkelige forbryderskæbner. De vil opleve cellerne, fangegården og retssalen og få et unikt indblik i fortidens og nutidens ret og straf.

En rejse gennem fortidens og nutidens ret og straf i Arresten
En rejse gennem fortidens og nutidens ret og straf i Arresten
Foto

Geir

©

Øhavsmuseet

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
600 kr.
Yderligere priser:
Prisen gælder pr. klasse inkl. 1 lærer. Ekstra lærere 85 kr. pr. person.

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kronologi og sammenhæng, Samfundsfag - Politik, Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
Eleverne præsenteres for, hvordan forskellige tider har præget tankerne om ret og straf. Det vil øge deres forståelse af brud og kontinuitet i samfundet. De vil bl.a. forstå betydningen af kanonpunktet om grundloven af 1849 i relation til emnet ret og straf. Eleverne vil også få en forståelse af, hvordan demokrati og forskellige politiske holdninger påvirker vores retssystem.