Rigets by i midten
På denne byvandring fortæller vi om, hvordan mødestedet "Wi (hellig) - berga (bakkedrag)" blev til byen Viborg. Vi fortæller, hvordan byen voksede og udviklede sig i middelalderen, og hvordan vi i dag kan se spor efter kongernes tilstedeværelse i middelalderens Viborg. Viborg var gennem 600 år det centrale mødested i Jylland for konge, kirke, lov og ret.
Viborg var rigets by i midten.
Aktiviteter
Vi går en runde i byen om møder bl.a. historierne om Knud d. Store, der slår mønt i Viborg, Erik Menveds fæstningsborg på Borgvold og kampene mellem Svend, Knud og Valdemar i og rundt om Viborg.
Derudover taler vi om kongehyldninger og adel.
Til turen findes en visuel notesbog, som kan printes og medbringes på turen. Husk selv blyant. Den visuelle notesbog er tiltænkt 4. til 6. klasse.
Den guidede tur appellerer til elevernes egen nysgerrighed. Vi stiller løbende spørgsmål og inviterer til dialog omkring magt før og nu.
Forberedelse
Forbered evt. eleverne ved at undervise i monarki og kongerækken eller brug byvandringen som et afsæt til undervisningen.
Print evt. Visuel notesbog. (Særligt velegnet til mellemtrinnet)
Byvandringen kan også bruges som en introduktion til undervisning i "Vores bys historie".
Husk fornuftigt tøj og fodtøj. Turen er ca. 2,5 km.
Efterbehandling
Turen giver inspiration til yderligere snak om arvefølgen og monarkiet i Danmark i dag. Hvordan er monarkiet anderledes i dag end i middelalderen? Turen giver også inspiration til samtaler om magt generelt.
Hvem har magten i Danmark i dag?
Brug evt. den visuelle notesbog til at samle op på spørgsmål og historier fra byvandringen.
Mødested:
P Plads ved Viborg Golf Hotel
Hans Tausens Allé 2
8800 Viborg
På plænen foran Viborg Kunsthal
