Museum Nordsjælland

Se lyset – Fyrtårnenes danske historie - Gilleleje

Nakkehoved Fyr er bygget i 1772 og fyldt med historier. Historier om livet på og ved havet for hundreder af år siden. Om de mennesker, der hver dag sikrede, at søfolk kom godt ind og ud af Øresund og om de, der på tragisk vis ikke nåede hjem. Skoleforløbet ”Se lyset – fyrtårnenes danske historie” sker lige midt i de historiske rammer på selve fyret.

Inden satellitter og GPS var det farligt at sejle på havet: Søkortene var mangelfulde, positionen kunne kun aflæses ud fra solen og stjernerne og kun hvis vejret tillod det. Kom man for nær kysten, kunne skibet gå ned med mand og mus.

De mange sejlskibe, som sejlede rundt om Skagen og ned gennem Kattegat mod Øresund og Østersøen, havde i mange år kun tre danske fyr til at vise vej i mørke og dårligt vejr. Da Nakkehoved Fyr i 1772 blev indviet ved Gilleleje, var det derfor ikke kun en stor hjælp for havets folk – det var livreddende.

Nakkehovedfyrene består af to fyr: Vestre og Østre Fyr. Da de blev taget i brug, var de henholdsvis 9 og 7,5 m høje med åbne kulbål i en jernkurv på toppen. I de efterfølgende år blev der eksperimenteret med nye lyskilder og fyrene blev bygget om for at sikre bedre lys og nemmere betjening.

I dag er Nakkehoved Fyr (Vestre fyr) stadig i brug og med sin højde på 21 m kan det ses 46 km væk. Fyret er ikke længere bemandet og er i dag indrettet til Fyrhistorisk Museum. Østre Fyr er renoveret og står som et fint indblik i, hvordan et gammeldags kulfyr fungerede i år 1800.

Skoleforløbets indhold

Eleverne får en rundvisning på Fyrhistorisk Museum på Nakkehoved Fyr. Her får de indblik i den danske – og den lokale – fyrhistorie lige fra Frederik 2. oprettede Det Kongelige Danske Fyrvæsen i 1560 og byggede de første tre brændefyrede fyr til dagens moderne og energieffektive fyr. Udstillingen er fyldt med gamle fotografier og effekter fra fyrene gennem tiden.

Selvfølgelig skal vi også til tops i fyret – undervejs møder eleverne tre små udstillinger, der viser forskellige sider af Nakkehoved Fyrs historie. Fra Lanternehuset er der udsigt fra de gamle vinduer ud over Øresund og Kattegat, og eleverne kan ved selvsyn se, hvordan et moderne fyrtårn med de store linser og et aktivt maskinrum fungerer.

Museum Nordsjælland, som Nakkehoved Fyr hører under, kan tilpasse rundvisningen alt efter, hvad formålet med besøget er: Fyrhistorie, arkitektur, lokalhistorie, lidt om optik, eller om fyrets nuværende opgaver for DMI eller lidt om Kullen, som ses tydeligt fra Nakkehoved.

Omsatte læringsmål:

Eleverne kan på baggrund af deres rundvisning på Nakkehoved Fyr forstå og redegøre for fyrets historie og søfolkenes liv på havet. 

Eleverne kan indgå i en dialog om, hvordan fyrtårne har udviklet sig fra 1772 til i dag.

Klassetrin: 0.-10. klasse, men især mellemtrin og udskoling

Sted: Nakkehoved Fyr, Fyrvejen 25A, 3250 Gilleleje

Tidspunkt: Hverdage efter aftale

Varighed: ca. 1-1½ time alt efter alderstrin og udholdenhed.

Max deltagere: 28 deltagere men ring, og vi taler om det.

Kontakt: Bente Nissen: ben@museumns.dk – 61 81 58 01

Kompetenceområde: Dansk - Kommunikation, Historie – Kronologi og sammenhæng, Naturfag.

Praktisk: Vejret kan give begrænsninger i rundvisningen. Der er plads til max. 10 besøgende ad gangen i toppen af fyrtårnet, så rundvisningen her bliver i hold. Af hensyn til sikkerheden er det nødvendigt, at der som minimum er to voksne med hver klasse foruden museumsværten. Dette aftales nærmere med Bente.

Der er desværre ikke adgang for kørestolsbrugere pga. trapper. 

Det er ikke mulighed for at spise frokost indendørs, men der er en græsplæne og bænke udenfor fyret.

Pris: Undervisningstilbuddet er gratis for Museum Nordsjællands hjemkommuner - Hillerød, Gribskov og Hørsholm. Øvrige skoler koster 500 kr. pr. klasse. Ring og hør vedr. mindre grupper, specialklasser og lignende.

Tips: Der er adgang til stranden via en trappe placeret en kort gåtur fra Vestre Fyr. Fra fyret kan I gå til Gilleleje langs stranden eller på klinten langs Fyrstien. Afstanden er knap 2 km.

Læringsmål: Eleven kan relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv. Eleven kan følge regler for kommunikation i overskuelige formelle og sociale situationer.

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
500 kr. Gratis
Yderligere priser:
Undervisningstilbuddet er gratis for Museum Nordsjællands hjemkommuner - Hillerød, Gribskov og Hørsholm. Øvrige skoler koster 500 kr. pr. klasse. Ring og hør vedr. mindre grupper, specialklasser og lignende.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
0., 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Dansk - Kommunikation, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Dansk, Historie
Læringsmål:
Eleven kan relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv. Eleven kan følge regler for kommunikation i overskuelige formelle og sociale situationer.